Českolipským strážníkům pomáhá hlídat pořádek v problémových místech rotvajler

28. květen 2015

Českolipská městská policie má nově ve svých řadách rotvajlera. Se svým páníčkem, který doplnil řady městských strážníků v dubnu, hlídá především problémová místa ve městě. Je to úplně poprvé v historii, co u českolipské městské policie slouží strážník se psem.

Rotvajler Spike je ještě štěně. Je mu teprve čtrnáct měsíců. Přesto je to pořádný kus psa. Pes v řadách českolipských strážníků je úplně poprvé.

Bez psa? Ani nápad!

„Když jsem chtěl vstoupit k městské policii, tak jsem poslal žádost s tím, že chci sloužit se psem. Bylo mi to umožněno. Já bych bez něj nenastupoval,“ vysvětluje strážník Zdeněk Šafránek.

Se Spikem prochází riziková místa, jako je například městská část Dubice, městský park i českolipské vlakové nádraží.

„Kontrolujeme se psem skupiny kapsářů. Mohou se tu vyskytovat i přestupky na poli veřejného pořádku, pití alkoholu na veřejnosti. Týká se to i kouření, protože je tu kryté nástupiště, tak je tu omezení co se týká tabákového zákona,“ vypočítává Šafránek.

Podle něj přítomnost strážníka se psem často zamezí vznikajícím konfliktům.

Náklady za psa bez zkoušky platí majitel

„Psa, přestože zatím nemá po zkoušce, lze využít v rámci krajní nouze obrany. Zatím ale nebylo nutné, aby Spike zasahoval. Byl zatím jen jeden případ, kde jsme spolupracovali i s policií České republiky. I díky přítomnosti psa na místě se to vyřešilo v klidu.“

Čistokrevný rotvajler ale nepatří městské policii. U městské policie je vlastníkem psa strážník, který je zodpovědný za výcvik a jeho přípravu.

Zdeněk Šafránek a rotvajler Spike

„Až když ten pes složí zkoušku, tak teprve potom kompenzují nějakým způsobem strážníkovi náklady spojené s výcvikem i s náklady na život toho psa,“ doplňuje Šafránek.

Zkouška je dvoukolová. Jedno z kol je z poslušnosti a druhé z obrany. Spike je v přípravě a na ulici se socializuje tak, aby si zvykl na běžný chod i na nejrůznější situace.

„Musí si zvyknout na prostředky městské dopravy i na nejrůznější ruchy, včetně ohňostrojů. Ten pes musí být absolutně vyrovnaný a klidný, nesmí být bázlivý nebo agresivní,“ dodává majitel rotvajlera Zdeněk Šafránek.

Závěrečné zkoušky by Spike měl dělat v říjnu. Jestli se k nim dostaví, to záleží na jeho majiteli, který zhodnotí, jestli je dostatečně připravený.

Spustit audio