Českou Lípou jezdí nová linka MHD. Po zhruba 30 letech jezdí autobusy opět téměř do centra

3. červen 2015

Třicet let trvalo, než se v České Lípě vrátily autobusy do blízkosti centra města. Českolipské sídliště Lada s městskou částí Svárov a centrem města totiž nově spojuje autobusová linka městské hromadné dopravy. Autobusy jezdí do Mariánské ulice a na trase vznikly tři nové zastávky. Cestujícím také začalo sloužit pět dalších zastávek, kde autobusy dosud nestavěly.

Na zastávce, odkud vyjíždí nová autobusová linka, stojí zhruba pět lidí. Ti ale odjíždějí jinými autobusy. Na nové lince zatím jezdí jen minimum lidí. Linka číslo 201 má zajistit lepší spojení mezi sídlištěm Lada a Svárovem, i mezi obchodními centry. Po zhruba 30 letech se do Mariánské a Žižkovy ulice, v těsné blízkosti centra města, vrátila autobusová doprava. Autobusy lidem, kteří bydlí v místech, kudy projíždějí, nevadí.

„Tady autobusy, jako takový, nefungovaly. První dopravní obslužnost byla až dole pod Jiráskovou ulicí, v Moskevské ulici, a druhá byla až na Roháče z Dubé. Tady široko daleko nic. Je to určitě výhoda, když alespoň jedna linka zajíždí do centra,“ říká jeden z obyvatel Mariánské ulice.

Stejný názor mají i další. „Já myslím, že je to dobře, že se sem vrátila autobusová doprava. Lidi, co tu bydlí, nemusí nikam zabíhat, pro maminky s dětmi je to určitě výborná věc. Manželka určitě toho využije,“ říká mladý muž a manželka se přidává: „Jednou za čas jí určitě linku využiji. Cestou na nákup, nebo za rodinou.“

Nová linka vznikla na popud seniorů, pochvalují si jí ale i mladí

Novou linku si v centru města pochvalují mladí lidé, přestože podle místostarostky České Lípy Aleny Šafránkové z ANO 2011, vnikla na základě poptávky seniorů.

Jízdní řád nové linky

„Ti si stěžují, že když nakupují, tak ty těžké tašky tahají až nahoru na Mariánskou ulici.“

Nová linka měla částečně zajišťovat dopravu i školákům. Těch ale mnoho nejezdí. Na vině může být spoj, který vyjíždí ze stejného místa jako nový spoj, ale o osm minut dříve a částečně kopíruje trasu linky 201.

„Je to možné, ale já si myslím, že každá minuta navíc je dobrá minuta. Až si školáci na linku zvyknou, tak mohou využívat i linku 201, která jede o 8 minut déle.“

Nový autobus jezdí ve všední dny pětkrát denně po dvou hodinách. Jestli to nakonec bude stačit, to zatím neví ani Alena Šafránková.

„To uvidíme. Je to zatím zkušební. Dejte nám půl roku a uvidíme. Jestli o to bude velký zájem tak se časy rozšíří. Já si myslím, že senioři to uvítají.“

Na trase jezdí o všedních dnech pět párů spojů po dvou hodinách, o víkendech a svátcích zatím jen jeden.

Spustit audio