Český ráj – Kavčiny: Archeologové odhalují minulost skalního hradu

25. červenec 2016

Zřícenina hradu Kavčiny, který stojí v Českém ráji nad řekou Žehrovkou, je trochu ve stínu hodně navštěvovaného hradu Valdštejna, a to i přesto, že jsou od sebe vzdáleny zhruba jeden kilometr. Archeologové z Turnova nyní ukazují veřejnosti poklady, které na zřícenině našli.

Hrádek ještě do poloviny 15. století strážil přístup k Valdštejnu z jeho nejzranitelnější strany na jihu. Pak ho obsadily loupeživé tlupy. Těch se pánové Valdštejna obávali, a proto si přivolali vojenskou pomoc.

„Obléhání hradu Valdštejna a Kavčiny zahájili krátce po 25. červenci roku 1440, kdy sem přitáhla boleslavská zemská hotovost,“ popisuje archeolog Jan Prostředník z Muzea Českého ráje v Turnově.

Archeologové lokalitu mapují už delší dobu. „Této lokalitě se věnovali už naši předchůdci na počátku 20. století, my jsme provedli plošný detektorový průzkum, zajistili jsme stopy po obléhání hradu,“ říká archeolog.

Kavčiny jsou teď shlukem skalních stěn s vytesanými světnicemi, ve kterých se rády při výletech dočasně zabydlují děti.

Archeologové teď představují své nálezy na výstavě v turnovském muzeu. „Protože muzeum letos slaví 130 let od založení a tyto nálezy jsou natolik zajímavé, že jsme je vystavili,“ říká Prostředník a dodává: „Podařilo se získat velké množství železných šipek, oštěpů, jsou zde železné koule, svazky podkov, ostruhy a také několik zajímavých dýk.“

Spustit audio