Čeští a američtí vojáci nacvičovali společně v Ralsku

Bývalý vojenský prostor v Ralsku na Českolipsku opět obsadila armáda. Aliančního cvičení s názvem Saber Junction se účastnilo přibližně tři sta českých i amerických vojáků. Námětem byl společný výsadek a ovládnutí vojenského letiště v Hradčanech, které obsadil nepřítel.

Z letounů neskákali jen výsadkáři, ale letadla musela do míst dopravit i vojenskou techniku.

„To, co slyšíte, jsou lehké bitevníky L 159, které mají krýt přistání, jsou vyzbrojené raketami, bombami a dvacetimilimetrovým kanónem,“ komentuje probíhající manévr Ivo Zelinka, zástupce velitele 43. výsadkového praporu. „Pokud by se nějaký nepřítel pokusil ohrozit přistávací výsadky ze země, bude jejich úkolem ho zničit,“ dodává.

Čeká se na přistání letadla. „CASA C-295M uveze až 40 plně vyzbrojených výsadkářů,“ vysvětluje Ivo Zelinka a doplňuje: „Nicméně tady bude určen na přepravu vozidel, což budou 2 lehké terénní výsadkové šestikolky, které nám slouží hlavně k přepravě materiálu a zásob.“

Technika, která je součástí výsadku a výsadkář ji má při seskoku na zádech, váží něco mazi 40 až 55 kilogramy, další 20 kilo má padák.

Spustit audio