Cestu do Ázerbájdžánu fotbalisté Slovanu rádi oželí, předkolo s Košicemi hráči uvítali

25. červen 2014

Hned k zápasu 2. předkola Evropské ligy mohli liberečtí fotbalisté cestovat stovky, nebo i tisíce kilometrů. Ve hře byli soupeři z Arménie, z Bosny nebo dokonce z Ázerbájdžánu. Nakonec ale pondělní los ve francouzském Nyonu postavil Slovanu do cesty tým ze země našich východních sousedů. O postup do další fáze prestižní soutěže totiž budou Severočeši bojovat se slovenskými Košicemi.

Jak se zdá, pro některé z Libereckých by mohl být dvojzápas s Košicemi poměrně pikantní konfrontací. Třeba pro slovenského trenéra Liberce s příznačným jménem Samuela Slováka. Ten se ale státní příslušností svého soupeře příliš nezabývá, s takovou variantou navíc musel tak trochu počítat.

„Mě to až tak nepřekvapilo, protože těch slovenských mančaftů tam bylo dost. Ta pravděpodobnost, že bychom mohli dostat někoho ze Slovenska tam byla, navíc existuje Murphyho zákon. Takže jsem věděl, že se to může stát,“ vysvětluje nový liberecký kouč, který zároveň připomíná, že v osudí byly ještě týmy Trenčína nebo Trnavy.

Ale zpět ke Košicím. Zeptáte-li se na tamní celek Samuela Slováka, zjistíte následující: „Je to zajímavé mužstvo, které dobře brání a zaslouženě vyhrálo slovenský pohár. Ten tým má svou kvalitu. Ale tu my máme taky,“ dodává Slovák.

Stejné přání má jistojistě také další ´liberecký´ Slovák, brankář Lukáš Hroššo. Ten na rozdíl od svého trenéra vyloženě uvítal fakt, že je první pohárovou překážkou Slovanu právě klub z východního Slovenska. „Jsem rád, že se zase dostanu na Slovensko, po dlouhé době zase zažiju zápas se slovenským mužstvem. Hlavně je známe, což je důležité. Kdybychom chytli nějaký tým z Ázerbájdžánu, tak bychom museli shánět nějaké informace. A ty by navíc nemusely být pravdivé,“ říká Hroššo.

V přípravě i Fillo

Jinak se ale v liberecké kabině nad rozlosováním 2. předkola nijak nepozastavovali. Že by měli hráči vytipované destinace, které chtějí navštívit v cestě za postupem do hlavní soutěže, to už tedy rozhodně ne.

„Dřív jsme se o tom vždycky bavili, ale teď už je nám to jedno. Vždycky doufáme v atraktivního soupeře, a pak letíme šest hodin někam do Kazachstánu. Budeme se snažit vždycky vyhrát, ať tam bude kdokoli,“ připomíná útočník Vojtěch Hadaščok třeba dva roky staré předkolo Ligy mistrů, kdy Severočeši cestovali až do kazašské Karagandy. To je alespoň pro tentokrát nečeká, a tak se možná víc než o duelech s Košicemi spekuluje o kádru, se kterým Slovan vstoupí do pohárové sezony.

Klub už dříve avizoval příchod některých hráčů, a jak se zdá, jednou z posil by mohl být bývalý plzeňský záložník Martin Fillo. S týmem teď trénuje na soustředění v Nymburku, klubového vedení je ale v souvislosti s jeho příchodem skutečně hodně stručné. „Martin Fillo s námi nastoupil do přípravy, jednáme o možnostech spolupráce.“ říká tiskový mluvčí Slovanu Lukáš Váňa. Jisté ale je, že je Fillo jednou z možných letních posil účastníka předkola Evropské ligy.

autor: David Nyč
Spustit audio