Chci pomoci běžným lidem a podnikatelům, říká vítěz voleb Bláha z ANO

Lidé ve volbách rozhodli, že v Poslanecké sněmovně zasedne rekordních devět stran. S jasnou převahou vyhrálo volby hnutí ANO. Hlas mu dalo téměř třicet procent voličů. Následuje ODS, Piráti a SPD. Výrazně propadla levice: ČSSD a komunisté. Do parlamentu se dostali ještě TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí.

V Libereckém kraji si nejlépe vedlo hnutí ANO. Získalo čtyři mandáty. Krajský lídr ANO Jiří Bláha, který ve sněmovně zasedne, přibližuje své priority: „Já chci v první řadě pomoci běžným lidem a pak samozřejmě podnikatelům tak, aby se změnilo to prostředí, které tu je. Podnikatelé musí odvádět daně a hromada z nich je neodvádí, a tím jsou diskriminováni ti, kteří se celý život poctivě snaží, tak to chci prostě změnit.“

Druhé skončilo v Libereckém kraji hnutí Starostové a nezávislí, které získalo jeden mandát. Do poslanecké sněmovny se dostal z posledního místa jeho kandidátky díky preferenčním hlasům liberecký hejtman Martin Půta. Ten ale preferuje hejtmanský post. Jak to vyřeší, chce oznámit do měsíce. Po jednom mandátu získali v Libereckém kraji Piráti, SPD Tomia Okamury a ODS.

Spustit audio