Chirurgové z Vysokého dostanou nový přístroj. Pomůže s léčbou srostlých prstů

Lékaři z nemocnice ve Vysokém nad Jizerou dnes 22. května převezmou přístroj, který pomůže při léčbě ruky. Pomůže třeba při vyléčení srostlých prstů třeba u dětí.

Nadační fond Kapka naděje věnuje nemocnici přístroj s názvem CUBE-FIX. Ten umožní srostlé prsty oddělit a jakoby je od sebe odtáhnout- a umožnit tak třeba postiženým dětem lépe uchopit různé předměty. Přístroj nadace pořídila za 250 tisíc korun.

Přístroj stabilizuje prsty v podélné ose, aby se při oddalování nekřivily. Poté se pomocí otáčení matiček od sebe prsty oddalují. Rozdělené prsty je třeba zakrýt kůží, která pochopitelně chybí, když jsou u sebe a spojené. Přístroj umožní rozložit kůži mezi prsty tak, aby jí byl dostatek.

Lékaři z Vysokého se specializují na operace ruky, operovali třeba wimbledonskou vítězku Petru Kvitovou, ale i další sportovce. Samozřejmě mají i zázemí pro další pacienty, a to teď dokonce plánují rozšířit. Změnou po rekonstrukci projdou třeba pokoje nebo sociální zařízení. Stát to bude desítky milionů korun.

autor: jch
Spustit audio