Chodci jsou na podzim na silnicích hůře vidět

19. listopad 2014

Podzim a s ním spojené změny počasí, teplot a také celkové zkrácení dne výrazně snižují viditelnost všech účastníků silničního provozu a zejména chodců. Policie jim proto rozdává na speciálních akcích po celém Libereckém kraji reflexní náramky, přívěsky na batohy a sluníčkové nálepky.

Od podzimu do jara stěžují řidičům i chodcům pohyb na silnici zhoršené klimatické podmínky. Déšť, mlha, popadané listí, náledí či sníh jsou příčinou mnoha dopravních nehod, protože řidiči nepřikládají zhoršeným povětrnostním podmínkám dostatečnou důležitost nebo si ještě neuvědomili, že skončilo období teplého počasí a suchých silnic.

Spoléhají i na to, že na kluzké nebo vlhké vozovce mají stejnou nebo nepatrně větší brzdnou dráhu jako na suché. Tak často dochází k tomu, že řidič, který zpomalí nebo zastaví před přechodem pro chodce (aby dal chodci přednost) je ohrožen nebo sražen vozidlem jedoucím za ním.

Chodci by tak měli více myslet na své bezpečí, protože za snížené viditelnosti jsou hůře vidět. V letním období nosí více pestré oblečení, které je pro řidiče lépe viditelné, ale v zimních měsících často zapomínají na to, že jejich oblečení je většinou tmavé a lepší viditelnosti tak nenahrává. Řidiči vozidel, motocyklů nebo cyklisté mají povinnosti svítit.

Chodci takovou povinnost nemají, i když jsou na silnicích nejzranitelnější. Proto by měli více myslet na svoji bezpečnost a mít např. reflexní doplňky (pásky na bundě, tašce…), kterými na sebe při osvětlení upozorní, neboť bez nich řidič může tmavou postavu zahlédnout až na poslední chvíli.

Spustit audio