Chrastava obhájila před Ústavním soudem vyhlášku o videoterminálech

14. červen 2011

Město Chrastava na Liberecku obhájilo před Ústavním soudem svou vyhlášku z roku 2009 o loterijních videoterminálech. Tato vyhláška určuje místa, kde lze ve městě videoterminály provozovat. Podle ministerstva vnitra ale o umístění těchto výherních zařízení může rozhodovat pouze ministerstvo financí, proto navrhlo vyhlášku zrušit.

Ústavní soud rozhodl, že obce mohou vyhláškami regulovat video - loterijní terminály. O povolování videoterminálů rozhodovalo Ministerstvo financí. To vadilo chrastavským zastupitelům. Ti už dříve podle práva omezili vyhláškou běžné hrací automaty a chtěli takto omezit i videoterminály Sedmitisícová Chrastava se totiž s jednadvaceti takovými terminály stávala městečkem hazardu.

Po poradě s právníky chrastavský starosta Michal Canov zjistil, že na všechny typy hracích zařízení platí jeden loterijní zákon a zasadil se o přijetí vyhlášky, regulující tuto moderní formu výherních automatů. Povolení k jejich provozu dostali od města pouze tři restaurace.

Důležitým důkazem byla v rámci sporu listina, podle které si základní posudek o videoloterijních terminálech objednal před lety tehdejší šéf Sazky Aleš Hušák. Zhotovitelem byl Jaroslav Zachariáš, tehdejší děkan plzeňské Právnické fakulty.

Podle tohoto posudku se běžné hrací automaty a videoterminály technicky liší a platí proto pro ně jiný povolovací režim. Podle Ústavního soudu tomu tak ale není.

Vítězství Chrastavy nad státem je vítězstvím všech obcí v České republice – budou mít totiž, stejně jako Chrastava, právo regulovat vyhláškami videoterminály a lépe

Spustit audio