Chrastavské muzeum už dvacet let ukazuje hasičskou výbavu. Top je stříkačka z roku 1778

14. květen 2017

Dobrovolní hasiči v Chrastavě slaví dvacet let od založení hasičského muzea. Návštěvníkům ukázali třeba hasičské auto z roku 1942, na 130 historických stříkaček nebo velmi vzácnou přilbu z Ameriky.

Duchovním otcem Muzea hasičské techniky v Chrastavě je Miroslav Pivoňka, bývalý velitel Sboru dobrovolných hasičů Chrastava. „V roce 1978 jsme slavili sto desáté výročí a obyvatelům ukazovali starou hasičskou techniku. Zjistili jsme, že je stará technika baví víc než nová, a tak mě napadlo, že bychom mohli získat nějakou budovu a udělat z ní muzeum,“ vybavuje si Miroslav Pivoňka prvotní myšlenky o vybudování muzea.

To vzniklo v bývalém kravíně, v objektu z 18. století. „Odpracovali jsme několik desítek tisíc hodin,“ vrací se do minulosti bývalý starosta chrastavských hasičů Vladimír Dymeš. Finančně přispělo především město. Podle starosty Chrastavy ze Starostů pro Liberecký kraj Michaela Canova, to bylo kolem dvou milionů korun.

Muzeum historické hasičské techniky patří na severu Čech k největším a s nejrozsáhlejší sbírkou. Top vystavovaným předmětem je stříkačka z roku 1778. Při víkendových oslavách hasiči návštěvníkům ukázali třeba zrenovovaný hasičský vůz z roku 1942 nebo přilbu, kterou měl na hlavě záchranář při pádu dvou věží Světového obchodního centra na Manhattanu v New Yorku.

Součástí muzea je hasičské náčiní všeho druhu, od malých přenosných vodních čerpadel po velké ruční či parní stříkačky. Je tam k vidění řada dalších exponátů ze vzdálené, ale i nedávné historie, pomocí nichž se zachránilo množství životů a majetku.

Muzeum hasičské techniky v Chrastavě na Liberecku
autor: Eva Malá
Spustit audio