Čiko a Zoro – strážci vzdušného prostoru nad heliportem liberecké nemocnice

Několik hodin denně krouží nad areálem liberecké nemocnice střídavě dva dravci. Sokol stěhovavý se jménem Čiko a káně Harrisovo, které slyší na jméno Zoro. Plaší holuby kolem heliportu, kde můžou ohrozit vrtulníky záchranné služby. Holubi navíc svým trusem znečišťují jak heliport, tak okolní budovy i cesty a parčík, kde pacienti tráví svůj čas.

Heliport jsme chtěli zasíťovat, ale když tu máme biologickou ochranu, ta je přirozenější. Jan Beneda, vedoucí provozu liberecké nemocnice

Nemocnice najala sokolníka Alexandra Vrágu zejména kvůli plašení holubů nad heliportem. „Nejčastěji používaný je sokol, kromě něho i káně a jestřába lesního. Sokol krouží ve výškách a útočí na kořist střemhlav, kdežto jestřáb nebo káně útočí přepadavě, v menších výškách,“ vysvětluje sokolník. „Svou přítomností a útočnými lety o sobě dává dravec holubům vědět, pro holuby se to místo stává nepřijatelné,“ pokračuje Vrága.

Hlučné prostředí nemocnice dravcům podle sokolníka nevadí. „Kdyby jim to vadilo, byli by nepoužitelní. Lidi, elektrické dráty, psi – výcvik dravce musí být od začátku takový, aby si na prostředí zvykl,“ popisuje Vrága.

Sokolník a jeho svěřenec na heliportu liberecké nemocnice. Hlučné prostředí prý vycvičeným dravcům nevadí

Spolupráce se sokolníkem? Bude muset být dlouhodobá, ne-li trvalá

„Holubi se nám zahnízdili ve druhém patře, je možnost šíření nemocí a třetí věc je bezpečnost provozu helikoptér, které tu přistávají. Heliport jsme chtěli zasíťovat, ale když tu máme biologickou ochranu, ta je přirozenější,“ říká Jan Beneda, vedoucí provozu liberecké nemocnice a pokračuje: „Spolupráce se sokolníkem bude muset být dlouhodobá, ne-li trvalá, protože holubi, v momentě, kdy tu sokol nebude, si zvyknou, že tu nebude teritorium dravce.“

Přemnožení holubi trápí i radnici, dravci by měli plašit holuby v centru města a na sídlišti Dobiášova už od prvního dubna.

Sokolník vypouští dravce na heliportu liberecké nemocnice
autor: Eva Malá
Spustit audio