Citáty, eseje i básně. Z knihy Dopisy člověku Nathanielovi budou předčítat v liberecké knihovně

Básník, esejista a spisovatel Stanislav Kubín, člen Obce spisovatelů a Kruhu autorů Liberecka, připravil na dnešek (27. 3.) čtení z druhého vydání své nové knihy Dopisy člověku Nathanielovi. Její autor Stanislav Kubín, původním povoláním elektrotechnik, publikoval už od mládí. Známé jsou například jeho pořady Doteky – plochy poznání a Interview, na kterých se podílel spolu s Miroslavem Horníčkem.

Tvrdým prvním kritikem je moje manželka. Stanislav Kubín

Přepracované a rozšířené vydání Dopisů člověku Nathanielovi vzniklo na popud čtenářů, kteří o něj měli podle autora velký zájem. Knihu plnou laskavě moudrých dopisů ilustroval Štefan Škapík. „Myslím, že tady by bylo nejlepší použít slova Petra Tamchyny, rozhlasáka, který v úvodu řekl, že je to taková koláž. Koláž esejů, poezie a moudrých myšlenek,“ říká spisovatel Stanislav Kubín. „Ta škála je velmi široká, najdete tam zejména Benjamina Kurase, najdete tam katolického kněze a biologa Marka Váchu, jsou tam Poláci.“ První vydání knihy autor věnoval in memoriam Miroslavu Horníčkovi, který byl Kubínovým přítelem.

Niterný vztah k malé knížce

K malé knížce v modrém přebalu má její autor podle svých slov velmi niterný vztah. „Už proto, že je velmi různorodá, není monotematická a všechny tři kategorie, které tam jsou, dělají výtečný celek,“ říká Kubín a s úsměvem pokračuje: „Tvrdým prvním kritikem je moje manželka.“

Knihu plnou laskavě moudrých dopisů ilustroval Štefan Škapík

Svou knihu Dopisy člověku Nathanielovi představí Stanislav Kubín dnes 27. března v liberecké Krajské vědecké knihovně. Ukázky z ní budou od 17. hodin předčítat Milan Hodný a Štěpán Cvejn.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio