Civilistům vstup zakázán. Nahlédněte do tajného bunkru libereckých chemiků, který měří radiaci

Z venku vypadá nenápadně, skoro jako vchod do vodárny. Když se ale podíváte zblízka, zjistíte, že o vodárnu rozhodně nejde. V lese, nedaleko Hostivice u Prahy mají totiž liberečtí chemici speciální bunkr. A uvnitř nečekaně rozlehlý. V dobách míru tam vojenští specialisté pomocí unikátních přístrojů sledují míru radiace. Zachytit umějí i ty nejjemnější odchylky. V případě války by bunkr sloužil jako úkryt pro řídicí štáb.

„Jsou tu protitlakové dveře, je tu pancířovej plech,“ popisuje speciální vstupní dveře do bunkru major Jan Wiederlechner, náčelník střediska speciálního určení. „Tato dlouhá chodba je světnice, kde by půlka osádky mohla odpočívat, zatímco by druhá polovina pracovala,“ popisuje Wiederlechner.

Chodba tajného bunkru libereckých chemiků

Z bunkru mohou chemici přesně mapovat úroveň radiace v životním prostředí. Jaké úspěchy má za sebou 314. centrum? „V poslední době se nám daří spolupráce se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost. Monitorujeme prostor nejenom nad Českem,“ popisuje náčelník štábu Petr Valtera.

Speciální bunkr libereckých chemiků není v Libereckém kraji, ale nedaleko Prahy

Speciální pancéřové vstupní dveře působí jako nárazová zóna. Kdyby došlo k jadernému výbuchu, pohltí sílu přetlakové vlny. Dveře se zdeformují stejně jako auto při havárii a vlna nepronikne dovnitř. Podrobnosti si poslechněte v reportáži Evy Malé přímo ze speciálního bunkru v Hostivici.

V bunkru mají i speciální přístroje k měření radiace
autor: Eva Malá
Spustit audio