Crystalex vyrábí sklo už půl století

Sklářské muzeum v Novém Boru na Českolipsku připomíná padesát let sklářského podniku Crystalex. Historie firmy se začala psát 20. srpna 1965, kdy na okraji města položili základní kámen sklářského kombinátu. Je skoro neuvěřitelné, že zhruba rok poté se v nové zasedací místnosti kombinátu konala oslava ukončení hrubé stavby a první konference. Práce na vnitřním vybavení pokračovaly ještě v následujících dvou letech a oficiálně se začalo pracovat na podzim 1967. Vývoj firmy dokumentuje muzeum i na výrobcích Crystalexu.

Období neúspěchu Crystalex zažil v roce 2009, kdy sklářství zasáhla velká krize, nicméně velmi rychle se podnik vzchopil.

„Vývoj se dá ukázat i na produkci. Hlavním záměrem byla ruční výroba, především malba na sklo, vysoký smalt, tradiční novoborská technika a hutní sklo, doplňovalo to lité a broušené sklo,“ popisuje kurátorka Sklářského muzea Nový Bor Tereza Bednářová a pokračuje: „Už na počátku 70. let se ukázalo, že aby byl podnik konkurenceschopný, musí výrobu zautomatizovat.“ První automatickou linku v Crystalexu spustili v roce 1972. Na výstavě jsou k vidění sklářské kousky ještě staršího data výroby – i z 60. let, které je sběratelsky velmi oblíbené.

Vzestupy a pády Crystalexu

Nechybí ani sklo z let osmdesátých. „Tady jsou návrhy spojené s významnými designéry jako je Jiří Šuhájek nebo Vladimír Klein…mnozí další zanechali v Crystalexu nesmazatelnou stopu,“ popisuje kurátorka.

Výstava 50 let Crystalexu

„Období neúspěchu Crystalex zažil v roce 2009, kdy sklářství zasáhla velká krize, nicméně velmi rychle se podnik vzchopil,“ vzpomíná Bednářová. Podrobnou historii známého a významného českého výrobce skla si návštěvníci můžou prohlédnout na časové ose vývoje podniku. „Časová osa propojuje výstavní prostory,“ uzavírá kurátorka muzea. Na výstavě, která potrvá až do konce listopadu, nechybí ani odkaz na Mezinárodní sklářské sympozium, které je s Crystalexem neodmyslitelně spjato.

Výstava 50 let Crystalexu
Spustit audio