Cvičenky v Liberci podpořily ženy, které zažily domácí násilí

V sále krajského úřadu cvičily s Hankou Kynychovou, tváří kampaně Pohyb pomáhá, která upozorňuje na násilí páchané na ženách.

Domácí násilí je problém, o kterém se téměř nemluví. Pro řadu žen ale představuje každodenní realitu. Na to upozorňuje kampaň Pohyb pomáhá, která s cvičitelkou a její tváří Hankou Kynychovou zavítala do Liberce.

V multimediálním sále předcvičovala ženám, které si také vyslechly přednášky o násilí na ženách od policejních psychologů a poradců Bílého kruhu bezpečí.

Zacvičit si přišla také paní Andrea: „Domácí násilí jsem bohužel zažila, a proto bych chtěla všem poradit, aby v tom nezůstávali. Aby si uvědomili, že nejdůležitější jsou oni sami, měli se rádi a odešli od všeho, co jim škodí,“ varuje.

Také u paní Andrey se partner snažil vzbudit dojem, že příčinou všeho neštěstí je ona sama.

Policie jezdí k incidentům spojeným s násilím na ženách často. „Nedávno jsme řešili problém slečny, která se dopustila krádeže. Při jejím výslechu jsme se dozvěděli, že už rok bydlí po ubytovnách s přítele, který má dost pochybnou minulost, včetně drog. Žena byla zneužívána, měla po těle jizvy, byla pořezaná, a to i v obličeji,“ popisuje Vladimír Štamberk z Policie České republiky.

„Oběti domácího násilí tvoří zhruba čtvrtinu našich klientů. Pak se k nám dostávají oběti stalkingu, pohlavního zneužívání, znásilnění nebo loupežných přepadení,“ vyjmenovává Jana Blažková z Bílého kruhu bezpečí v Liberci, s jakými problémy klienti přicházejí.

Bílý kruh bezpečí jim nabízí právní, psychologické a sociální poradenství. Tour Hanky Kynychové pokračuje na severu Čech v neděli 26. února v Mostě.

Cvičenky v Liberci podpořily ženy, které zažily domácí násilí
autor: Eva Malá
Spustit audio