Děti ze základní školy v Doksech budou mít kvalitní sportoviště pro tělesnou výchovu

24. červen 2016

Zarostlá škvárová dráha kolem neupraveného hřiště, na kterém stojí dvě kovové konstrukce suplující branky. Opodál pak atletům slouží doskočiště pro skok do dálky, které si škola udělala svépomocí. Tak vypadá hřiště u základní školy v Doksech na Českolispku, kam chodí školáci na hodiny tělesné výchovy.

Není to jediné sportoviště, kde děti z dokské základní školy mohou být o hodině tělesné výchovy. Ostatní možnosti jsou ale problematické.

„Samozřejmě můžeme jinam. Museli bychom přeorganizovat výuku, abychom dělali hodiny tělesné výchovy ‒ to už tu v minulosti také bylo. Bohužel za tu jednu hodinu toho moc nestihneme. V rámci té jedné hodiny vybíháme třeba k Máchovu jezeru, jinak toho opravdu moc nestihneme. Většina tělesné výchovy tedy pobíhá tady,“ říká ředitel jediné dokské základní školy Vlastimil Tuťálek.

Žáci mají na hřišti omezené možnosti. Jednou z mála disciplín, které se na hřišti dají dělat, je běhání.

„Jsou tu možnosti atletiky. Musíme plnit nějaké výkony, odjíždíme na atletické soutěže, takže i v těchto podmínkách atletiku děláme. Pak tu hrajeme míčové a pohybové hry. My si s tímto terénem poradíme,“ dodává Tuťálek.

Doskočiště pro skok do dálky dělal ředitel svépomocí společně se školníkem. „Bohužel nesplňuje bezpečnostní normy. Skok vysoký děláme v tělocvičně. Doskočiště jsou ale u škol někde i horší. Když tu asfaltovali, tak nám sem dali kus asfaltu. takže to odrazové prkno už neujíždí. Tady to kdysi bylo podstatně horší. Nechali jsme si vyhloubit jámu, zavezli jsme ji pískem, udělali tady tu betonovou bariéru… To nám betonovali ještě z učňáku.“

Skok do dálky

Blýská se na lepší časy!

„Vznikne tady 250metrová atletická dráha se sprinterskou rovinou. Uprostřed bude multifunkční hřiště pro fotbal, futsal a další míčové sporty. Mimoto tu bude doskočiště pro skok daleký, vysoký a další atletické sporty jako třeba vrh koulí,“ vysvětluje projektový manažer města Jakub Derynk.

Město uvažuje i o zázemí pro žáky, kteří na hřišti budou cvičit. „Zázemí se plánuje. V rámci rekonstrukce nyní připravujeme základy pro šatny a skladové prostory. Jestli se bude zázemí realizovat letos, to rozhodne zastupitelstvo,“ dodává Derynk.

Kdo nové hřiště bude využívat? „Využívat ho budou především žáci základní školy, ale mám připravené, že ho bude využívat i veřejnost, nebo ti co tu v Doksech pořádají kurzy nebo soustředění,“ doplňuje starostka Doks Eva Burešová ze SLK.

Stavba multifunkčního hřiště začne se začátkem letních prázdnin.

Spustit audio