Devět měst může od roku 2016 lépe řešit problémy s ghetty. Je mezi nimi i Nový Bor

19. prosinec 2015

Agentura pro sociální začleňování vybrala devět měst, kterým v příštích letech pomůže s řešením problémů sociálně vyloučených lokalit. Také jim zajistí i přístup k některým evropským dotacím. Mezi města, která budou s agenturou spolupracovat, patří také Nový Bor na Českolipsku. Mezi problematické lokality tam patří místo v blízkosti autobusového nádraží.

Místo za sklářskou školou, blízko ubytovny, patří v Novém Boru k sociálně vyloučeným lokalitám.

„Tady je problémové místo ta ubytovna, protože tam soustředili kde co. Na bydlení je tu celkem klid, až na to, že když berou dávky tak to je show. Dokud mají peníze, tak jásají," popisuje situaci pan Bohuslav, který v místě bydlí už několik desítek let a nepřeje si zveřejnit své jméno.

Čtěte také

„Máme tu jakousi správcovou. Ta vyžene ze střechy kotelny ty problémové děti a je nějakou dobu zase klid.“

Celé Novoborsko má problém s ghetty

Město i celé Novoborsko problém vyloučených lokalit řeší. K dispozici jsou pracovní skupiny zaměřené na mládež, sociální podporu i na drogovou prevenci. Přesto se podle starosty Nového Boru Jaromíra Dvořáka ze SLK problém vyloučených obyvatel dotýká.

Ulice před Lužickými domy na novoborském náměstí

„Je to věc, která je problémová. Chceme tady vytvořit jakýsi systém té sociální pomoci. Díky spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování bychom získali finanční prostředky, které nedostáváme ze státu systémově. My jsme pak znovu hledali, jak zaplatit terénního pracovníka.“

Vedení města má jasno, kam peníze čerpané z evropských dotací prostřednictvím Agentury pro sociální začleňování půjdou.

„Chceme prostupné bydlení, uvažujeme o stavbě nejen sociálních, ale startovacích bytů,“ dodává Dvořák.

Díky spolupráci s agenturou se města dostanou lépe k evropským penězům

Podle zástupkyně ředitele Agentury pro sociální začleňování Radky Soukupové se spoluprací s agenturou Novému Boru otevírá možnost řešit dlouhodobě a komplexně problém sociálně vyloučených lokalit.

„Nejprve se ta obec snaží dobrat souboru opatření a následně i projektů, které mohou zlepšit život v té obci. Na všechny tyto aktivity budou moci obce, které s agenturou spolupracují v rámci koordinovaného přístupu, čerpat evropské zdroje. Ten režim je poměrně výhodný, protože městům garantuje prostředky i mimo soutěž, tak jak je to běžné v ostatních takzvaně otevřených výzvách.“

Města budou mít s agenturou uzavřenou smlouvu na tři roky, a další dva roky pak agentura bude pomáhat s realizací konkrétních projektů.

Spustit audio