Dlouhodobě nezaměstnaní z Jablonce nad Nisou začali převádět děti přes přechody

13. květen 2015

Na policisty na přechodech u základních škol jsme na severu Čech už zvyklí. Že by ale děti do školy převáděli dlouhodobě nezaměstnaní v reflexních vestách? To je varianta, pro kterou se rozhodli v Jablonci nad Nisou.

Mají reflexní čepice, vesty a bíločervený terčík. Zastavují auta a převádějí děti bezpečně ke škole. Řeč není o strážnících, ale o dlouhodobě nezaměstnaných lidech. Právě ti se stali v Jablonci nad Nisou pomocníky městské policie.

Někteří lidé se asistentům podivují, někteří si je měří přísným pohledem, a někteří - těch je většina - jejich práci pro děti vítají.

„Lidi se diví. Většina Čechů totiž pořád brečí, že Romové nechtějí dělat. Přitom oni chtějí, ale není jim to umožněno. Teď nám to umožnili, tak pracujeme,“ vysvětluje Jan Čarný - jeden z těch, který děti přes přechody provází.

Pomáhá na přechod u základní školy v ulici 5. května, o kus dál je další přechod na frekventované ulici. Tam stojí další muž v neonově žluté kšiltovce a vestě - Jiří. Jeho se taky občas někdo zeptá, proč na přechodu stojí.

„Říkáme, že jsme asistenti městské policie, že pomáháme. Jsou rádi – je to pro ty děcka bezpečnější,“ dodává Jiří.

„Myslím si, že je to pro děti určitě dobrá záležitost – teď to děti zvládnou samy a rodiče mohou být klidnější,“ myslí si o novince Dana Ďuranová, jedna z maminek.

Dává jí za pravdu i ředitel jablonecké městské policie Luboš Raisner. Novinka má přinést hlavně bezpečí pro nejmenší účastníky provozu.

„První důvod je ten, že se zvýší bezpečnost dětí u škol. Druhý ten, že máme jen omezený počet strážníků a nejsme schopní obsadit všechny přechody u škol a tito pracovníci nám pomohou.“

Asistenty prevence kriminality nebo asistenty policie mají i v jiných českých, ale i zahraničních městech, vysvětluje tajemník jablonecké radnice Marek Řeháček inspiraci pro novinky v ulicích Jablonce.

„V řadě měst se diskutuje zapojení těchto osob do ochrany veřejného pořádku a musím říct, že tato diskuze se nerozvíjí pouze v České republice – zaznamenali jsme jí i v jiných evropských státech.“

autor: sas
Spustit audio