Do kostela v Krompachu na Českolipsku se zatím věřící nemohou ani podívat. Je v havarijním stavu

25. únor 2015

Kostel Čtrnácti svatých Pomocníků v Krompachu na Českolipsku je sice zapsaný na seznamu kulturních památek, ale věřící do něj nemohou. A to přesto, že se ho už několik let snaží opravit spolek Jánské kameny Johannisstein. Spolek dokonce uspořádal v roce 2008 sbírku a z výtěžku opravil zvonici i stroj, který řídil odbíjení zvonu. Několik měsíců nato ale do kostela uhodil blesk a opravené části kostela zničil. Nadšenci se ovšem nevzdali.

„Znovu jsme uspořádali sbírku a zrealizovali jsme nového zvoníka,“ říká Markéta Kudrnová ze spolku Jánské kameny Johannisstein, který se snaží kostel v Krompachu opravit.

Uvnitř kostela jsou stěny oprýskané, plné plísně, na stropě v místě překladu chybí kus štuku. Kromě toho je strop popraskaný, stejně jako stěny.

„Měli jsme tady statika, právě kvůli opadající omítce ze stropu a řekl, že se musí kostel zavřít, dokud se neopraví strop. Začali jsme střechou, budeme pokračovat stropem a následně budeme kostel odvlhčovat.“

Na kamenné podlaze je zelená vrstva porostu způsobená vlhkem. Podle Kudrnové je problém, že není možnost více větrat. Proto se na podlaze dělá zelený povrch. „Když se v létě hodně větrá, dá se výskyt omezit.“

Kostel je i podle Markéty Kudrnové v havarijním stavu. I z toho důvodu žádá spolek o dotace z havarijního programu ministerstva kultury. Letos mají zažádáno a čekají, jestli budou úspěšní.

Z kúru je krásný pohled do kostelní lodi. Na kúru nechybí ani varhany. „Ty jsou původní. Hrají, ale potřebují velkou rekonstrukci,“ konstatuje Kudrnová.

To ale není všechno, co je třeba udělat, aby se kostel zpřístupnil veřejnosti. „Co jsme ještě zvládli, to byla repase původního lustru. Je potřeba odvlhčit, udělat nový kúr, který je prožraný červotočem. Co je důležité je oprava stropu, aby byl kostel otevřen veřejnosti.“

Střecha by mohla letos už být kompletně opravená. „Pokud se letos podaří získat dotace, tak by měla být letos dokončená.“

Kostel se 24. prosince otevíral kvůli vánoční mši. Dne už to nejde. Od roku 2014 je z technických důvodů uzavřen. Pokud spolek získá dotační peníze, nejen že dokončí opravu střechy, ale začne i s opravou stropu. Za dva roky by se tak kostel mohl otevřít pro veřejnost.

Spustit audio