Dobrovolníci na Českolipsku začali s jarním úklidem přírody

7. duben 2016

Dobrovolníci na Českolipsku začali s hromadným jarním úklidem přírody. Akci s názvem Ukliďme příkopy letos potřetí organizuje Podralský nadační fond ZOD. Malí i velcí sbírají odpadky v lesích i podél silnic. Do poloviny měsíce se do úklidu přírody v regionu zapojí několik měst a obcí. Mezi prvními nadšenci byly děti z Brniště.

Reflexní vesty a rukavice. To je nezbytná výbava pro akci Ukliďme příkopy.

„Vesty hlavně proto, abychom byli vidět - především děti, které nemají tu správnou výšku. A ochranné rukavice kvůli tomu, že sbíráme odpadky - aby nedošlo k nějakému úrazu a infekci," vysvětluje Michaela Hungerová z brnišťského ekocentra a doplňuje: „Cílem akce je hlavně poukázat na to, že se lidé ne vždy v přírodě chovají čistotně. My se snažíme lidem ukázat, že je potřeba s tím něco udělat. Snažíme se je přimět, aby se těch úklidů účastnili a abychom vyčistili převážně příkopy, kde je těch odpadků nejvíc.“

Na jednu z prvních úklidových akcí se vydaly především děti z ekokroužku, ale nechybělo ani několik dospělých. Skupinka se vydala na vyčištění stezky i příkopů. Co se nasbírá, to se eviduje, uloží a zapíše, aby se vědělo, kolik se toho nasbíralo.

Zakázaná skládka - Brniště

Všichni sbírají obaly, zátky, nedopalky i plastové lahve. Po pár desítkách metrů se pytle plní. „Bohužel odpady se nám tu pořád vyskytují,“ doplňuje Igor Jediný, jeden z organizátorů.

Mezi dětmi z ekokroužku je i pár dospělých. Proč Jiří Větrovský nevyužije možnost akce pro širokou veřejnost za pár dní?

„Jsem z vesnice a tady ta stezka by měla vypadat hezky. Chci, aby to tu bolo pěkné. V některých vesnicích to funguje a bylo by dobré, kdyby se to lidé naučili i tady. V sobotu musím do práce, tak nemám čas.“

Sbírá se především drobný dopad. Přestože se během cesty nenašel žádný velký, občas se najdou pneumatiky nebo velké elektrospotřebiče.

„Ty sbíráme také. Jedná se o takzvaný nebezpečný odpad, který se pak bude svážet zvlášť než ty pytle. Každá obec sveze své nasbírané pytle na jedno konkrétní místo, spočítá kolik jich je, abychom měli evidenci kolik odpadu se sesbíralo. Následně proběhne hromadný svoz,“ doplňuje Hungerová.

Do akce Ukliďme příkopy se do poloviny měsíce ještě zapojí další obce a města, jako například Nový Bor, Mimoň, Noviny pod Ralskem a další.

Spustit audio