Dobrovolníci se chystají pokosit Pralouku v Jizerkách

22. červenec 2017

Pralouku i další místa v Jizerkách, na kterých rostou chráněné rostliny, se chystají v týdnu dobrovolníci. Chtějí je pokosit. Ne, aby vzácné rostliny v Přírodní rezervaci Bukovec v blízkosti osady Jizerka v Jizerských horách poničili, ale naopak – aby jim pomohli.

"Ze zkušenosti je zjištěné, že to takto nejlépe vyhovuje chráněným rostlinám, které tam jsou," potvrdil předseda výboru Jizersko-ještědského horského spolku Pavel Schneider.

Fyzicky jde o náročnou práci, uschlá trávu se tahá na obrovských plachtách k silnici. Na odtažení jedné plachty je potřeba šest až osm lidí. "Každoročně naložíme kolem 20 valníků," dodal Schneider.

Spolek louky kosí už téměř dvacet let a vždy po odkvětu význačných rostlin, aby se omezil růst a rozšiřování běžných rostlin a zabránilo se zarůstání luk náletovými dřevinami. "Pokud by se ta místa nesekala, změnila by se postupně v les," vysvětlil Schneider. Bezlesná lokalita v okolí Bukovce je cenná tím, že zde byla ještě před příchodem člověka. Proto název Pralouka.

Louky se dříve sekaly ručně, kosou. Dnes se používají křovinořezy a malé sekačky, protože lidí, kteří ovládají kosu, výrazně ubylo.

Kropenáč vytrvalý
Orchidej pětiprstka žežulník

Louky, kam se sekáči chystají, představují nejbohatší botanickou lokalitu v Jizerských horách. Hojně zde roste upolín nejvyšší, který se stal symbolem chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Ale i další vzácné druhy jako třeba kropenáč vytrvalý nebo pětiprstka žežulník.

Dobrovolníci budou příští týden sekat ještě mokřadní louku v Bílém Potoce, kde se hojně vyskytuje chráněná vachta trojlistá.

zdroj: ČTK
Spustit audio