Dolní Řasnici na Frýdlantsku vzniká skanzen Český svět

5. červenec 2011

U svatého stolu se svícemi, křížem a biblí se shromáždili lidé z Dolní Řasnice, Krásného Lesa a třicítka německých občanů, kteří se v této vesnici narodili a jejichž rodiny byly po válce vysídleny.

Ekumenickou bohoslužbu vedl polský kněz Marcin Saj. Pro oblast, kde po válce vznikly hranice tří států, to bylo hodně symbolické. Češtinu střídala němčina a česko-německý zpěv věřících. Němečtí účastníci předávali finanční dar místní církvi a na oplátku dostali keramickou repliku obrázku Panny Marie, který zdobí místní obnovenou kapličku Domov.

Před tkalcovským domem, který byl do skanzenu převezen z Chrastavy, posvětil kněz kopii sochy svatého Josefa s dítětem, kterou vytvořil Milan Maršálek, duše místního občanského sdružení Český svět. „Svatý Josef je patron tesařů, truhlářů a stavebníků. A protože tady stavíme skanzen a obnovujeme stará řemesla, je to i náš patron,“ vysvětlil Maršálek.

Členové Českého světa se snaží už tři desítky let obnovit zchátralé dvě stě až tři sta let staré vesnické stavby, které charakterizují oblast, kde spolu až do roku 1945 společně žili Češi a Němci. Milan Maršálek ukazuje, co všechno se jim už podařilo opravit nebo převezením odjinud zachránit. „Část bývalé rychty, tkalcovský dům, špýchar. Výměnek, který je přenesený z Předlánců, kapličku Domov a zcela hotová je expozice v kovárně.“

Gustav Ressel, který se v Dolní Řasnici čili v tehdejším Rückersdorfu před válkou narodil, při své návštěvě už svůj rodný dům nenašel. Před jeho troskami ale stále rostla jejich oblíbená stará lípa. Na svůj bývalý domov vzpomínal s láskou. „Pokaždé, když sem přijedu, je vidět, že něco vybuduje a podaří zachránit něco z toho, co už se téměř zničilo.“

Spustit audio