Dopravní hrátky týmů z dětských domovů zahájil na autodromu u České Lípy Albrecht z Valdštejna

2. srpen 2015

Na autodrom v Sosnové u České Lípy přijely nejlepší týmy z dětských domovů z celé republiky změřit své dopravní znalosti a dovednosti. Děti soutěžily například v první pomoci nebo v jízdě zručnosti na kole. Rytířské dopravní klání zahájil Albrecht z Valdštějna, který na rozdíl od policistů přijel na koni.


„Je to proto, abychom v těch dětech budovali hodnotový systém, morální zásady. Proto spojení historie, BESIPU, policie. Toto je zároveň dopravní soutěž, která zábavnou formou děti provádí dopravní výchovou. Tyto děti nemají tolik možností jako ostatní," vysvětluje vedoucí koordinátor BESIPU pro Liberecký kraj Miroslav Klásek.


Po nástupu policejních složek i motorkářů, kteří si říkají Rytíři silnic, přišel historický průvod v čele s Albrechtem z Valdštejna. Po slavnostním zahájení se zhruba sto dětí rozuteklo po areálu autodromu v Sosnové na jednotlivá stanoviště.


Nechybělo ani místo s první pomocí, kde dvě děvčata resuscitovala masáží hrudníku figurínu. Pumpovala jako zběsilá, doslova jako o život. „Některé děti jsou bystřejší a docela to umí. Samozřejmě ta první pomoc se na základních školách neučí tak, jak by se správně měla. Od té doby co nejsou hodiny civilní ochrany, to trochu upadá," říká motorkář z Rytířů silnic a záchranář Štěpán Kušnierik.

Na děti z dětských domovů čekala nejen teoretická, ale i praktická část. Vyzkoušely si například jízdu zručnosti na kole, na trati přejezd lávek, slalom, za jízdy musely přenést míček z jednoho místa na druhé nebo projíždět pod laťkou.

„Nás nadchl ten motorkářský gang a to, co pro děti dělají. Sám jsem v dětském domově byl a co jsem si zažil, nikomu nepřeji. Dneska se o děti starají a mají různé akce, dárky, jezdí na tábory. My jsme nikam nesměli," vysvětluje svojí přítomnost motorkář Martin Brůža, který přijel až z Brna.

Většinu dne dětem zaplnily dopravní soutěže, přesto došlo i na rytířská klání, kde hrály kostky s čertem, nebo lektvary s čarodějnicí.

Spustit audio