Dub ochránce ve Vísce na Frýdlantsku se zbaví suchých větví a prosvětlí se mu koruna

Dubu letnímu ve Vísce na Frýdlantsku lidé neřeknou jinak než ‚Dub ochránce‘. Přezdívku si vysloužil v roce 2010 poté, co některé z hrázděných domků zachránil před velkou vodou. Před rokem díky svému příběhu zvítězil v anketě Strom roku. A jako vítěz si zaslouží odborné ošetření. Do Vísky dnes přijeli odborníci na stromy - arboristé, aby ho zbavili suchých větví a zkontrolovali, v jakém je stavu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dub ochránce z Višňové na Liberecku.

Dub ochránce z Višňové na Liberecku. | Foto: www.stromroku. cz

Dub ochránce stojí jen několik metrů od hrázděné chalupy, kde žije Marie Holcová se svým přítelem. Strom jim zachránil majetek, ale i život.

„Bylo vidět, jak se stromy a skleníky valí až ke střeše elektrárny. Nebýt dubu, tak to šlo všechno na dům, ten by spadl na nás a už bychom byli všichni pryč. Všechny nánosy se zastavily o dub," vzpomíná paní Marie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ošetření ‚Dubu zachránce‘ ve Vísce na Frýdlantsku natáčela Eva Malá

Díky silnému příběhu se místní dub stal Stromem roku. Mělo by tu vzniknout posezení z klád jako upomínka na povodně. Předtím se ale strom musí ošetřit. I proto přijela parta odborníků z Plzně.

„V první řadě se odstraní suché a poškozené větve a prosvětlí se vnitřek. Odstraní se některé výmladky. Pokud tam neobjevíme větve, které mají defekty, tak se tam nic redukovat nebude,“ říká Pavel Slunéčko.

Prořezávání může trvat i několik hodin.

Povodeň 2010 - Víska u Frýdlantu | Foto: Naďa Hetešová

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme