Farní charita pomáhá rodinám s existenčními problémy na Českolipsku

2. duben 2015

Třiceti rodinám z Novoborska a Cvikovska pomohla od loňského října Českolipská farní charita. Její pracovníci nabízejí svoje služby například těm, kdo se dostali do existenční nouze. To se stalo i paní Martině, která sama vychovává tříletou dceru.

„Jsem z děcáku a hlavně mě adoptivní rodiče postupně umřeli, takže jsem zůstala sama a od dvaceti let jsem se o sebe musela postarat. Pak jsem naletěla Vietnamci a kvůli němu jsem přišla o byt. Překecal mě, že budeme mít krám, tak jsem ho prodala. Krám sice byl, ale nějak to nevyšlo. Zkrachovali jsme asi během dvou let a on mi nechal holku bez toho, aniž by mi nějak pomohl, takže do té doby, než jsem si našla nynějšího manžela, jsem na ni byla úplně sama,“ vzpomíná 30letá maminka tříletého děvčátka Martina z Novoborska, která tehdy zůstala bez možnosti bydlení.

„Má tady manželku Češku, to jsem nevěděla. Tak tahle jeho rodina mě ještě dovyužívala. Byla jsem asi půl roku bydlet u nich v baráku, takže ze mě vytahala nejvíc peněz, co šlo. Jinak by mě vyhodili na ulici. On mě po psychické stránce taky dost týral. Donucoval mě i k sexu,“ dodává Martina.

Celá situace se podepsala na jejím psychickém stavu. Ve chvíli, kdy začala fyzicky kolabovat, přihlásila se do programu českolipské Farní charity.

„Pomohli mi najít postupně byt, školku, psychologa, protože jsem se z toho potřebovala nějak vyzpovídat a také najít práci.“

Podle vedoucí programu Startér Michaely Salačové to není pouze pomoc existenčně ohroženým rodinám.

„Zabýváme se výchovně vzdělávacími aktivitami. Například se jedná o činnosti - pomoc s výchovou a péčí o děti, příprava na vyučování nebo i doprovod děti do školy, ze školy i na volnočasové aktivity.“

Program funguje od října loňského roku a využilo ho už několik desítek rodin z Novoborska a Cvikovska.

„V tuto chvíli využilo programu Startér dvacet devět rodin s tím, že máme další tři zakázky. Tím nechci říct, že teď pracujeme s 32 rodinami, ale od začátku projektu využilo naše služby třicet dva rodin.“

Program financovaný Libereckým krajem končí na konci května. Českolipská Farní charita chce v programu pokračovat dál a shání peníze na jeho dofinancování do konce roku.

Spustit audio