Festival Mácháč: Bezpečnost pohlídají policisté i z Německa

Do Doks k Máchovu jezeru dnes 18. 8. začnou přijíždět první účastníci tanečního festivalu Mácháč 2017. V pátek a v sobotu se uskuteční na pláži Klůček. Policisté v souvislosti s akcí chystají různá bezpečnostní opatření.

Úkolem policistů a celníků bude udržet veřejný pořádek, předcházet krádežím a taky odhalovat držitele nebo distributory drog. Bude tam i jedno speciální zařízení, říká krajská policejní mluvčí Ivana Baláková: „Celníci ze Saska s sebou na Doksko tradičně přivezou mobilní spektrometr, který dokáže s velmi vysokou přesností a rychlostí detekovat stopy po drogách, prekurzorech i výbušninách. Výsledek testu znají celníci na místě do několika vteřin.“

Na místě budou i policisté se samopaly – kvůli současné situaci v Evropě. Přesně tak to zdůvodnila policejní mluvčí Ivana Baláková. Jejich úkolem bude rychle a adekvátně zasáhnout v případné mimořádné situaci.

Festival je zaměřený na elektronickou taneční hudbu. Očekává se účast až 10 tisíc lidí. Kromě českolipských policistů budou na místě i jejich kolegové z Libereckého a Ústeckého kraje a zmínění policisté a celníci z Německa. Na místě nebude chybět ani krajský Toxi tým. I když oficiálně festival končí v sobotu, odjezd některých účastníků se očekává až v neděli, kdy nad ránem skončí hudební program.

Opatření se dotknou i návštěvníků Máchova jezera a místních. Řidiči se v okolí Doks musejí připravit na silniční kontroly. V některých úsecích bude přechodné snížení povolené rychlosti na 30 kilometrů v hodině. Týká se to ale jen úseků v délce několika set metrů.

Jaký byl taneční festival Mácháč 2016, se můžete podívat na videu níže:

autor: jch
Spustit audio