Filmové natáčení omezí na 11 dnů provoz Severočeského muzea v Liberci

16. říjen 2017

Od úterý 8. srpna až do pátku 18. srpna se návštěvníci nedostanou do hlavního výstavního sálu v přízemí budovy. Ten bude sloužit potřebám filmařů, kteří budou v muzeu natáčet kanadský fantasy snímek 12 opic. Liberecké muzeum bude ve filmu hrát samo sebe.

Lidé tak 11 dní nebudou moci navštívit výstavu 150 podmaleb na skle malíře Vincence Jankeho. Ostatní expozice ale zůstanou přístupné, s výjimkou úterý 15. Srpna, kdy bude pro veřejnost uzavřené celé muzeum.

"Výstavy o vietnamském loutkovém divadle, o historii dopravního podniku i stálé expozice v patře zůstanou přístupné i během natáčení s výjimkou jednoho dne," uvedl pro ČTK ředitel muzea Jiří Křížek.

Novorenesanční budova z konce 19. století je mezi filmaři oblíbená. V minulosti se muzeum při natáčení změnilo například v polytechnický ústav, kde pracuje Albert Einstein, v ambasádu ve Vídni pro čínský seriál Poslední vízum nebo v londýnský patentní ústav v českém filmu Jára Cimrmam, ležící, spící.

Současné natáčení bude pro muzeum odlišné v tom, že ve snímku bude představovat samo sebe, ve filmu bude mít i vlastní logo. Jiří Křížek věří, že to bude pro Severočeské muzeum dobrá reklama.

„Muzeum se dostane do širšího povědomí. Funguje takzvaná filmová turistika, kdy lidé i ze zahraničí dohledávají a navštěvují místa, kde se odehrávaly scény z filmů," řekl. Podle něj má zájem filmařů pro muzeum také finanční přínos. "Když je úrodný rok, tak to generuje zisk, který se rovná ročnímu příjmů ze vstupného," řekl ČTK Křížek. Ročně tak může jít o statisíce korun. Loni na vstupném muzeum vybralo zhruba 340.000 korun, když ho navštívilo přes 49.000 lidí.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio