Formuli, která bude závodit v Itálii, představí studenti TULky

První libereckou studentskou formuli dnes 21. června představí strojaři z Technické univerzity. V létě s ní pak vyrazí na mezinárodní soutěže – v červenci pojedou do Itálie, lidé ji ale budou moci vidět i v Česku – v srpnu v Mostě. V aule Technické univerzity v Liberci se formule představí dnes od 10 hodin dopoledne.

Studentský stroj skutečně jezdí. Má běžné součásti auta, jako je převodovka či brzdy. Formule je jednomístná. Auto musí být velmi dobře ovladatelné, spolehlivé a zároveň bezpečné a ekologické. Důležitá je taky nízká výrobní cena. Studentům technických oborů umožní vyzkoušet si konstrukci auta ze všech možných součástí, nebo si zkusit základy marketingu u takového projektu.

Studenti s formulí zamíří v červenci do Itálie, mezinárodní závody jsou rozdělené na několik disciplín, ze kterých tým získává určitý počet bodů. Nejdřív každý tým prezentuje konstrukci, ale třeba taky plán výroby a analýzu nákladů.

Před samotným startem se zkoumá například spolehlivost brzd, těsnost palivového systému nebo výška bezpečnostních pásů. Auta pak soutěží v tom, která formule je rychlejší nebo jak s ní řidič dokáže manévrovat. To je v rámci závodu mezi kuželkami. Vrcholem soutěže je vytrvalostní závod na 22 kilometrů.

02470130.jpeg
autor: jch
Spustit audio