Fotbalový Jablonec čeká svátek. Na vyprodané Střelnici se představí slavný Ajax

Fotbalový Jablonec je na nohou. Poprvé v historii se tam představí jeden z nejslavnějších fotbalových klubů Evropy - Ajax Amsterodam. Stadion na Střelnici bude zaplněn do posledního místa, přes šest tisíc lístků zmizelo už v předprodeji. Úvodní duel čtvrtého předkola Evropské ligy Nizozemci vyhráli 1:0 a také do odvety vstoupí jako favorité.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Jaroslav Šilhavý na tréninku jabloneckých fotbalistů před odvetným zápasem 4. předkola Evropské ligy FK Jablonec - Ajax Amsterodam

Trenér Jaroslav Šilhavý na tréninku jabloneckých fotbalistů před odvetným zápasem 4. předkola Evropské ligy FK Jablonec - Ajax Amsterodam | Zdroj: ČTK

„Samozřejmě jsem rád, že je vyprodáno. Věřím, že nás ta kulisa požene dopředu. A uvidíme, třeba se nám podaří přes Ajax postoupit a požene nás ten dvanáctý hráč,“ říká obránce Vít Beneš.

Další z mužů jablonecké defenzivy Filip Novák se snaží najít nejen silné, ale i slabší stránky hry nizozemského velkoklubu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jablonecké fotbalisty čeká ve čtvrtém předkole Evropské ligy odveta s Ajaxem Amsterdam

„Oni budou silně na míči, to myslím bude rozhodovat, že my zase budeme v tom bloku a budeme vyrážet do brejků. Věřím, že doma budeme silnější a třeba ty brejky proměníme v góly,“ věří Novák.

Z jabloneckých hráčů je znát obrovské odhodlání Ajax zaskočit. Tuší to i trenér Jaroslav Šilhavý.

„Cítím z hráčů velké odhodlání velkého zápasu, je plný stadion, lístky jsou vyprodány. Všechno to vnímáme a vstřebáváme. Připravujeme se na to zase svědomitě, analyzovali jsme zápas na Ajaxu. Koncentrace bude určitě veliká a touha je také veliká a ještě tím velkým soupeřem se to násobí,“ shrnuje jablonecký kouč.

Právě ten velký soupeř se představí jako favorit. Roli přijímá. „Musíme přijmout fakt, že jsme favorité. Nejen kvůli historii. Máme mladý tým, což může být výhoda pro Jablonec. Mají tam víc zkušených hráčů. I my ale máme v týmu hodně kvality. Ne vždy ale kvalita vyhraje. Může se i stát, že místo kvality vyhraje charakter,“ připustil trenér Ajaxu Frank de Boer.

Jako hráč působil kromě nizozemského velkoklubu také například v Barceloně a Galatasarayi Istanbul. V reprezentaci odehrál 112 zápasů. Ajax vede od roku 2011 a Jablonec ho prý v úvodním duelu ničím nepřekvapil.

„Dobře jsme si jeho hru zanalyzovali. Mají dobrý týmový duch, pracují tvrdě jeden za druhého. Bylo vidět, že se nevzdávají. Výborně brání, vytvořili si proti nám i několik slibných příležitostí. Bylo těžké pro nás dostat se přes jejich defenzivu a vytvořit si šance. Působí na mě jako dobře organizovaný tým,“ dodal de Boer.

17letý talent českého fotbalu Václav Černý v sestavě Ajaxu chybí

Jabloneckým příznivcům ještě před zápasem připravil jedno zklamání. S týmem nepřicestoval teprve sedmnáctiletý český talent Václav Černý.

„Vaškovi bude osmnáct. Teď se nám uzdravili někteří hráči, kteří úvodní zápas nehráli. Pro něj je lepší, když ten vývoj bude postupný. Nemá význam, aby hrál pět minut. Pro diváky je samozřejmě atraktivní, když hraje takhle mladý hráč. Pro něj v situaci, kdyby asi nehrál, je lepší nastoupit za juniorku. Musí hrát a pět minut v zápase A týmu ho nikam neposune,“ dodal Frank de Boer.

Duel Jablonec - Ajax začíná v 18 hodin a celý přímý přenos můžete poslouchat v přímé reportáži na streamu Český rozhlas Sport na našem webu.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme