FOTO: Zakladatele Severáčku bude připomínat unikátní pamětní deska

Známý a světově úspěšný liberecký dětský pěvecký sbor Severáček slaví letos vstup do své 60. sezóny. Sbor založili v roce 1958 sbormistři Jiřina a Milan Uherkovi. Město si je připomene na nové pamětní desce umístěné na Domě dětí a mládeže. Klasickou kovovou desku s textem ale nečekejte. Vzpomínka na manžele Uherkovi bude doslova zvuková.

Deska je připomenutím práce manželů Uherkových a mám velkou radost, že u toho můžeme být. Silvie Pálková, sbormistryně

Velmi netradiční pamětní desku připravuje architekt Jiří Janďourek se svou ženou Janou Janďourkovou Medlíkovou a kolegyní Zuzanou Koňasovou. „Pamětní deska je v akustickém zrcadle. Je to plocha vyhloubená do stěny, pomáhá posluchači, který k desce přijde, absorbovat zvuk, který přichází zvenčí – pomáhá ho zesilovat,“ vysvětluje architekt. „Hledali jsme netradiční formu připomenutí manželů Uherkových, a protože se jedná o hudbu, využili jsme stávající budovu, kde sbor zkoušel, prohloubení do budouvy znamená hloubku založení a symbolickou hloubku,“ dodává Janďourek.

Pamětní deska? Nápad v dubnu, odhalení v září

Pamětní desku připravuje architekt Jiří Janďourek

„Uherkovi byli unikátní v tom, že vymysleli systém uměleckého pěveckého vzdělávání od nejmenších dětí až po ty nejstarší,“ říká bývalá členka Severáčku, Petra Koutecká. Nápad zhmotnit vzpomínku na manžele Uherkovy vznikl letos v dubnu na koncertu bývalých členů Severáčku. U slavnostního odhalení v neděli 24. září (v 15 hodin) se samozřejmě bude zpívat. „Písně, které znají všechny generace Severáčku – třeba i lidové písně v úpravě Milana Uherka,“ komentuje sbormistryně Silvie Pálková.

Budovu DDM v Liberci bude zdobit pamětní deska připomínající manžele Uherkovy
Pamětní deska na DDM
Unikátní deska připomene manžele Uherkovy
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio