Frýdlantská nemocnice získala špičkové chirurgy. Kromě běžných zákroků nabízejí i speciální operace moderními metodami

25. listopad 2014

Ve Frýdlantu se před časem lidé báli o svou nemocnici. Kvůli úsporným opatřením ve zdravotnictví přišla před časem o porodnici. Nedostatek lékařů pak způsobil zánik dětského oddělení. Teď se ale, zdá se, blýská na lepší časy. Nemocnice získala špičkové chirurgy. Místo, aby šli například za lukrativní prací do zahraničí, vybrali si severočeské pohraničí.

„Na prvním místě je to patriotismus. Já sám jsem byl na mnoha stážích prakticky po celém světě, vždycky se rád vracel do České republiky a cítil jsem povinnost strávit svůj produktivní život ve své zemi,“ zdůrazňuje chirurg Lukáš Kohoutek, který začal nedávno v semilské nemocnici využívat unikátní metodu šetrné operace tříselné kýly, vyvinuté v Portugalsku. Ve Frýdlantu operuje kýlu klasicky a laparoskopicky.

Ve Frýdlantu budou operovat šetrně kýlu i křečové žíly

Kýla je podle Lukáše Kohoutka velmi rozšířeným zdravotním problémem. Lidé ale často jeho řešení odkládají. Chirurgové ale iniciovali vznik speciálních webových stránek kylniporadna.cz, kde mohou pacienti získat v pohodlí svého domova potřebné informace.

„Následně by mohli pomocí dotazníku podat dotaz na konkrétního odborníka, a pokud by lékař indikoval u tohoto pacienta problém, mohl by si sjednat schůzku a vyšetření,“ dodává Lukáš Kohoutek.

Nemocnice v severočeském Frýdlantu


Ve Frýdlantu navíc nově provádějí šetrné a minimálně bolestivé operace křečových žil. Podle starosty Frýdlantu Dana Ramzera z ODS je tato špičková specializovaná péče novou nadějí pro nemocnici.

S lékaři přišla nová naděje pro město

„My máme novou naději v novém vedení frýdlantské nemocnice, že jsou tady mladí lidé, kteří jí mohou dát novou budoucnost. Jsem moc rád, že se budeme moct bavit o nové vizi nemocnice před odbornost lékaře a pak budeme moci dávat do té nemocnice společně peníze.“

Nemocnice patří městu a před časem ji začala provozovat společnost Euroclinicum.

„Nemocnice je vlastně největším zdravotnickým zařízením ve frýdlantském výběžku. Je základnou pro praktické, dětské a jiné lékaře, protože je tady laboratoř a rentgeny. Co je důležité, držíme tu lékařskou pohotovost, sídlí tu lékaři ORL a ortopedie. Dále je nemocnice zázemím pro zajištění rychlé lékařské péče, vyjíždí odtud záchranka,“ dodává Ramzer, podle kterého je nemocnice pro odlehlý frýdlantský výběžek životní nutností.

To, že z frýdlantské nemocnice už lékaři neodcházejí, ale naopak přicházejí, je dobrou zprávou i pro maminku čtyř dětí paní Petru, která bydlí vedle nemocnice.

„Tady nám zrušili porodnici, dá se říct, že zrušili, co tu bylo, takže jedině dobře, že se tady zvýší prestiž.“

Spustit audio