Hasiči nacvičovali záchranu zraněného na zřícenině hradu Trosky v Českém ráji

15. červenec 2015

Návštěvníci hradu Trosky v Českém ráji jsou dnes (15.7.) svědky neobvyklého zásahu hasičů. Ti cvičně zachraňují zraněného, který spadl na nepřístupnou skálu mezi věžemi Panna a Baba. Jaký postup vymysleli a jak záchranná akce probíhá?

Hasiči ze Škody Mladá Boleslav vystoupali na pověstné věže Pannu a Babu v horolezecké výstroji a se spoustou lan. Vystřelili pak lana z Baby na Pannu a vytvořili jejich přemostění. Další záchranáři se spustili na místo fiktivního pádu návštěvníka, tam zraněného ošetřili, položili na nosítka, ta pevně zajistili a pak po lanovém přemostění přepravili zraněného na věž. Odkud ho pak už nesli dolů na nádvoří a ven k přistavené sanitce.

Zpočátku to hasičům šlo docela pomalu. Jak vysvětlil velitel čety Ladislav Bárta, na věže mají návštěvníci zakázaný vstup, neví se, v jakém jsou stavu, a proto museli ty středověké zdi pořádně otestovat, zda vydrží ukotvení lan.

Hasiči nacvičují záchranu zraněného na zřícenině hradu Trosky v Českém ráji

„Dá se říct, že tady nešlo zase tak o čas, jako o povinnost nacvičit si takový zásah ve výškách. Ročně totiž musí podobných nácviků hasiči absolvovat celkem 104 hodin, i když ne vždy se jim poštěstí, že by mohli svůj um předvést návštěvníkům takového romantického hradu ,jakým Trosky jsou,“ dodává redaktorka Ivana Bernáthová.

Návštěvníci Trosek byli zpočátku trochu zaskočení, protože je hasiči posílali z bezpečnostních důvodů do různých zákoutí hradu.

Tatínkové pak synkům, dcerkám a manželkám vysvětlovali, co se na těch věžích děje a komentovali i případné menší neúspěchy cvičících hasičů. Ve finále ale ocenili, že to hasiči v té výšce a v krkolomném terénu nemají lehké, dokonce radili záchranářům, aby raději přivolali záchranný vrtulník.

Hasiči nacvičují záchranu zraněného na zřícenině hradu Trosky v Českém ráji

Ten by podle hasičů v případě skutečného pádu nějakého turisty z věže pravděpodobně na hradu určitě zasahoval, aby co nejrychleji zraněného dopravil do nemocnice.

Spustit audio