Hasiči vyjížděli kvůli bouřkám ke stovkám případů, nejvíc jich měli v Jihočeském kraji

Hasiči měli v sobotu zejména kvůli bouřkám třikrát víc zásahů. Vyjížděli k 1013 událostem, přičemž denní průměr je 293 výjezdů. Nasazeno bylo 1374 hasičských jednotek. Nejhorší situace byla v Jihočeském kraji, dále pak ve Středočeském, Plzeňském a Libereckém kraji. Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralové byli hasiči v terénu celou noc a stále zasahují na mnoha místech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středočeští hasiči likvidují následky bouřky

Středočeští hasiči likvidují následky bouřky | Foto: HZS Středočeského kraje

„Hasiči vyjížděli především k popadaným stromům, později začalo převažovat čerpání vody ze zatopených sklepů, pročišťování kanálů a ucpaných okapů a propustků,“ uvedla mluvčí. Upřesnila, že kvůli technickým pomocem, pod které spadají bouřky, vyjížděli hasiči za celou sobotu k 798 zásahům, obvykle jich je 150. Kromě likvidace následků bouřek vyjeli hasiči také k 67 požárům a 74 dopravním nehodám.

Dramatickou událostí s dobrým koncem byl zásah jihočeských hasičů v Kovářově, kde se u kempu odpoutala od břehu plachetnice se dvěma osobami a voda ji unášela dál. Hasiči podle mluvčí k jachtě dopluli a dotáhli ji zpět ke břehu.

V Libereckém kraji evakuovali hasiči po 17. hodině dvě skupiny dětí včetně vedoucích ze skautského tábora v údolí říčky Zábrdka v části obce Hlavice. Promočené děti dovezli hasiči dopravním automobilem do kulturního domu ve Všelibicích. Žádné z dětí nebylo zraněno, celkem bylo evakuováno 45 osob.

V Liberci museli hasiči kvůli pádu vzrostlého stromu na dva objekty v ulici Ještědská vyjet se speciálním technickým kontejnerem.

„Před řezáním bylo třeba strom zajistit proti dalšímu pohybu a k tomu použili hasiči dřevěné trámy a stabilizační tyče, které jsou právě vybavením technického kontejneru,“ popsala Zaoralová. Poté hasičští lezci strom postupně rozřezávali.

Ve Středočeském kraji v obci Doubravčice na Kolínsku udeřil blesk do rodinného domu. Při požáru byla jedna osoba zraněna a vznikla škoda dva miliony korun.

U Plzně musel být kvůli silným přívalovým dešťům uzavřen 89. kilometr dálnice D5 na Prahu, kde se vytvořila vodní laguna o výšce 1,2 metru.

„I během dnešního dne budou muset hasiči vyjíždět a likvidovat následky bouře. Počítáme, že výjezdů bude hodně,“ dodala mluvčí hasičů.

Nebezpečné jezy

Díky vydatným srážkám teď vodáci můžou splouvat řeky, které jsou běžně nesjízdné. Sjet se dají hlavně řeky v jižních Čechách - třeba přítoky Berounky nebo Otava, říká Petr Ptáček z Vodácké školy záchrany. Varuje ale, že kvůli zvýšené hladině řek jsou naopak nebezpečné některé jezy, které vodáci jindy běžně sjíždí.

„Jakékoliv vzestupy hladin znamenají, že se jezy stávají více nebezpečnými. Lidé, kteří to neodhadnou, by měli jez přenést, než aby ho sjížděli,“ říká Ptáček.

Podle něj jsou nebezpečné hlavně jezy na Otavě nebo přítocích Berounky. Na tocích, kde tolik nenapršelo, je ale situace stále stejná jako dříve a vodáci jezy sjíždět můžou.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme