Hodina tělocviku pro děti navíc. V Jilemnici se zapojili do projektu

V Česku roste počet dětí s nadváhou a dalšími zdravotními problémy. Ministerstvo školství proto testuje na vybraných základních školách hodinu pohybu navíc. Platí školám trenéry. A uvažuje o tom, že by do budoucna mohli žáci víc sportovat úplně na všech školách. Do pilotního projektu se zapojila i základní škola v Komenského ulici v krkonošské Jilemnici. Byli jsme se v tamní sportovní hale na hodinu tělocviku navíc podívat.

Školáci se nejvíc věnují míčovým hrám, učí se základům basketbalu. „Věnujeme se převážně míčovým hrám, ale základem pohybu je pohybová dovednost – od žíněnek, přes švédské bedny, skoky. Děti dělají základy atletiky a gymnastiky,“ popisuje Václav Korbelář, zástupce ředitele a tělocvikář, který školu do pilotního projektu přihlásil.

Rodiče přihlásili do hodiny tělocviku navíc šedesát dětí. „To je hodina navíc ne pro všechny děti, ale pro děti, které chodí do školní družiny. Zatím s tím máme celkem dobré zkušenosti,“ říká ředitel školy Zdeněk Vejcl.

Městská sportovní hala v Jilemnici

Hodinu tělocviku hodnotí Josef Herclík: „Zjistil jsem, že škola je perfektní z hlediska přístupu ke sportu. I to málo, co jsem viděl z této hodiny – je vidět, že pan učitel ví, co chce. Jsem spokojený s tím, jak jsou děti nadšené a jak všechno berou, jak má být,“ říká hodnotitel a pokračuje: „Zpracováváme názory naše, tělocvikářů, vedení škol a měl by z toho vzniknout plošnější projekt, aby hodina tělocviku navíc byla umožněna co nejvíce dětem v republice.“

Do projektu Hodina tělocviku navíc se zapojilo v Libereckém kraji celkem 15 škol. Většina z nich by přivítala, aby se z peněz ministerstva neplatili jenom trenéři, ale i sportovní pomůcky.

Základní škola v Komenského ulici v Jilemnici
Spustit audio