Hokejisté Liberce vyrazili v teplých bundách do Oulu, ve hře je postup do další fáze LM

8. říjen 2014

Když si doma liberečtí hokejisté balili věci pro poslední venkovní utkání v základní skupině Ligy mistrů, většina z nich přihodila do tašky také kulicha a teplou bundu. Bojovat o postup do vyřazovací fáze mezinárodní soutěže se totiž Bílí Tygři vydali do Oulu, do finského města ležícího jen těsně pod severním polárním kruhem, kde se dnes večer utkají s domácím Kärpätem, prozatímním lídrem skupiny A.

„Kulicha jsem zapomněl, ale teplou bundu mám. Dostali jsme info, takže jsem celkem dobře připravený,“ usmíval se těsně po příletu do poměrně studeného Oulu liberecký brankář Marek Schwarz. Zprávy o tom, že zde minulý týden padaly sněhové vločky, se k němu donesly, a tak je na severskou misi stejně tak jako zbytek týmu dobře připraven.

A snad se to dá říci nejen díky obsahu jeho kufru, ale také díky formě a odhodlání, které prý mužstvu před posledním utkáním základní skupiny nechybí. „Já jsem hlavně rád, že pro nás poslední zápas v základní skupině není jen o účasti a že máme pořád o co hrát. Ta matematika je jasná, velí nám vyhrát, ale já jsem rád, že se to takhle vyvinulo. Je to v podstatě přímý souboj, tak uvidíme, jestli ke kvalitě utkání přispějeme i my,“ říká trenér Bílých Tygrů Pavel Hynek.

Do vyřazovací fáze se kvalifikují vítězové všech jedenácti skupin a pět mužstev z druhých příček s nejvyšším bodovým ziskem. Aktuální stav napovídá, že Bílým Tygrům druhé místo spíše stačit nebude. „Když vidím v ostatních skupinách ty body a skóre, tak si myslím, že to případné druhé místo nám nestačí. Musíme hrát na vítězství,“ vysvětluje hlavní liberecký kouč proto, že jeho svěřencům ve skupině patří před soubojem s Kärpätem právě druhá příčka.

Dá se tedy říci, že Severočeši musejí zvítězit. A přestože Liga mistrů nejspíš není vrcholem hokejové sezony, Bílí Tygři si na finský led přijeli pro postupové tři body. „Já můžu za sebe i za náš tým říct, že chceme postoupit. A uděláme pro to maximum,“ říká odhodlaně obránce Tomáš Voráček. Zápas mezi domácím Kärpätem a Libercem začne v Oulun Energia Areeně v 17 hodin a 30 minut středoevropského času.

autor: David Nyč
Spustit audio