„Holčičí družstvo“ se v Jablonci stará, aby bylo ve městě čisto a uklizeno

31. srpen 2016

Hrábě, mycí prostředky, košťata i rýče. To jsou hlavní pracovní nástroje veřejně prospěšných pracovnic, které tvoří v Jablonci nad Nisou nově takzvaný ženský tým. Samy si říkají holčičí družstvo a starají se o to, aby parky ve městě, ulice v centru nebo okolí přehrady byly uklizené a čisté.

Jablonecká radnice poskládala skupinku z žen, které byly dlouhodobě nezaměstnané, ale pracovat přitom chtěly. „Holčičí družstvo dělá spíš jemnější práce,“ říká Hana Dašková, vedoucí ženského týmu veřejně prospěšných prací v Jablonci. Ženy pracují v lesoparku v jabloneckých pasekách.

„Jsem ráda, že práci mám. Byla jsem přes deset let evidovaná na úřadu práce a nebyla šance,“ říká pracovnice Slávka Rafaelová.

Nezaměstnaných je v Jablonci více žen

Jablonecká radnice se rozhodla ženský tým veřejně prospěšných pracovnic vytvořit proto, že ve městě je na trhu práce situace pro ženskou pracovní sílu poměrně nepříznivá. Podle tajemníka Marka Řeháčka je to dáno charakterem průmyslu ve městě – je hlavně automobilový a obecně výrobní. Navíc během krize v bižuterním průmyslu přišlo o práci právě hodně žen. „Počet nezaměstnaných je v Jablonci dlouhodobě v neprospěch žen,“ konstatuje Řeháček.

V práci pro město bude holčičí družstvo pokračovat i po letní sezoně - při podzimním úklidu a v zimě třeba při odklízení sněhu.

autor: sas
Spustit audio