Horští záchranáři trénují pod Ještědem záchranu raněných z vrtulníku

9. říjen 2015

Létání, slaňování, jeřábování, vypočítávání, hledání. Tohle všechno dnes (9.10.) trénují horští záchranáři z celého Česka pod Ještědem, kam se sjeli na cvičení záchrany za pomoci vrtulníku.

Dobře se vyznat v terénu, umět najít vhodné místo na přistání, slanit nebo jeřábovat. To všechno musí umět horský záchranář, aby mohl letět ke zraněnému nebo pohřešovanému vrtulníkem.

Právě záchranu z vrtulníku trénují od čtvrtka horští záchranáři z celého Česka pod Ještědem na Pláních a na libereckém letišti. S leteckou záchrannou službou spolupracují horští záchranáři v případě vážného zranění v nepřístupném terénu.

Podzimní školení komplikuje podzimní počasí, pro Liberec typické – mlha, mrholení a déšť. Víc se trénuje na zemi a opakuje se teorie.

Záchranáři u vrtulníku při cvičení

„Na vrtulníku si nacvičíme všechny techniky, to znamená slanění z vrtulníku, jeřábování, vytažení ze skalní stěny, vytažení pacienta v nosítkách a další věci, které k té záchraně v horách za pomoci vrtulníku patří,“ vysvětluje horský záchranář Pavel Horký.

Záchranáři pilují svoje dovednosti a znalosti před zimní sezonou, kdy bude potřeba zachraňovat zraněné lyžaře. V létě k případům všeho druhu. „Ten dřevorubec v Kryštofáku, paní, co na ní spadl kámen ve Skaláku…“ vypočítává horský záchranář David Savický.

A jak často horští záchranáři musí použít vrtulník? „Každoročně tak 15krát,“ konstatuje Pavel Horký.

autor: sas
Spustit audio