Houká, píská, kouří a fascinuje děti i dospělé: Parní lokomotivy jezdily o víkendu v Českém ráji

24. červenec 2016

Vyjet si o prázdninách na výlet vlakem, to není nic neobvyklého - ale co takhle vyjet si soupravou, kterou pohání historická parní lokomotiva z roku 1913? To už je zážitek, na který se nezapomíná.

Speciální prázdninové vlaky vypravuje Klub přátel železnic Českého ráje a zájemců o svezení v historické mašině má rozhodně mnoho. Aby ne - součástí jízd je loutkové divadlo i prohlídka kabiny, kterou obsluhuje kromě strojvedoucího také topič.

Malý Radeček přišel na nádraží v Rovensku pod Troskami s babičkou. Má červenou čepici, plácačku i píšťalku a netrpělivě čeká na parní vlak.

„Jsem tady hlavně kvůli klukovi, ale sám jsem si to také užil,“ popisuje své zážitky tatínek František a míří se synem na loutkové divadlo do speciálního vagonu.

Strojvůdcem lokomotivy - tedy jak říkají milovníci železnice - na mašiny je Hynek Poselt. Topiče dělá Ladislav Doškář: „Topič ovládá napaječ, kterým pouští vodu do kotle, a pak samozřejmě přihazuje uhlí,“ popisuje svou funkci. „Pokud jede s kopce, hází méně, do kopce se zapotí,“ vysvětluje.

Přes sezonu tato parní lokomotiva vyrazí někam na trať téměř každý víkend. „Do Rovenska jezdíme čtyřikrát za prázdniny,“ doplňuje strojvedoucí Hynek Poselt.

Zájem na peronu je vždy obrovský a což přináší zkušené obsluze lokomotivy velké zadostiučinění. „Těžká práce to není. Jde jenom o zvyk a snést teplo,“ říká skromně topič Ladislav Doškář.

autor: sas
Spustit audio