Hraniční přechod Habartice Zawidów se uzavřel pro kamiony nad 12 tun

24. říjen 2016

Kvůli rekonstrukci železničního přejezdu ve Frýdlantu na Liberecku se dnes dopoledne pro kamiony nad 12 tun uzavřela cesta do Polska přes hraniční přechod Habartice - Zawidow. Osobní auta a menší nákladní vozy jezdí po objízdné trase přes Větrov. Uzavírka potrvá do konce října, a do té doby budou policisté na hraničním přechodu v Habarticích hlídkovat 24 hodin denně. Už během prvních hodin uzavírky se ukázalo, že je to potřeba.

Řidič kamionu s ukrajinskou registrační značkou nevěděl, že přes Habartice se ode dneška do Česka nedostane. Nakonec asi pojede přes Harrachov. Jen za první hodinu od uzavření přechodu hlídka zastavila a otočila nazpět do Polska 10 kamionů.

„Polští řidiči to asi nevědí, z polské strany prý nejsou značky,“ komentují řidiči.

Kamiony ze Zawidówa

Přes Habartice jezdí kamiony z Polska, Ukrajiny i Pobaltí, není proto úplně snadné se domluvit, ale zatím to vždycky nějak nakonec prý šlo, shodují se policisté ve žlutých reflexních vestách. „Byl tu řidič rumunské národnosti. Když jsem se ho ptal na tonáž, tak nevěděl. Chtěl jsem od něj doklady od kamionu,“ říká policista.

Přes Habartice se nedostanou kamiony ani v opačném směru, do Polska, musí jinudy, na což je upozorňují cedule už od Liberce. „Ve směru od Liberce tato technika bude již odkloněna na základě dopravního značení na Německo, kde budou pokračovat dál po silnici 178N do obce Löbau,“ říká Jaroslav Řehák, vedoucí liberecké dopravní policie.

Objížďka - mostek

Objížďku musejí ode dneška do konce října využívat i všechna osobní auta a menší nákladní vozy do 12 tun. Kudy vede, popisuje Jan Čáp z dopravního odboru krajského úřadu v Liberci: „Objízdná trasa je vedená po krajských silnicích. Po silnici druhé třídy číslo 290 a po silnici třetí třídy č. 291.“

Řidiči si tolik nezajedou, objízdná trasa má zhruba 4 kilometry, jde ale o úzkou silnici, kde jsou navíc nepevné krajnice. Místy je cesta úzká tak, že se na ni dvě jedoucí auta nevyhnou a je potřeba zajet za krajnici.

Cesta, po které je značená objízdná trasa

Cestou přes Větrov nemohou jezdit kamiony nad 12 tun kvůli provizornímu mostku, který je nedaleko místní hasičské zbrojnice. Železniční přejezd by se měl znovu otevřít pro auta nejpozději 31. října v 18 hodin.

autor: sas
Spustit audio