Hrozba žloutenky v kraji stále trvá. Hygienici rozeslali varovné dopisy do školek a škol

30. září 2016

Nemoc špinavých rukou, tedy žloutenka typu A už v Libereckém kraji neohrožuje jen určité skupiny lidí, například bezdomovce nebo drogově závislé. Šíří se i mezi dětmi a mladými lidmi. Od loňského srpna hygienici evidují téměř 180 případů. Krajská hygienická stanice proto do mateřských a základních škol rozeslala dopisy, které mají zabránit dalšímu šíření nemoci.

Nejdůležitější je v boji proti žloutence – tedy při prevenci – důsledná hygiena. „Děti z prvního stupně si do školy nosí své vlastní ručníky. Máme tu k dispozici pračku, tak jim je tu pereme, aby je nemusely nosit domů,“ popisuje preventivní praxi školy Jaroslava Smolová, ředitelka Základní školy praktické a Základní školy speciální ve Frýdlantu.

Žloutenka typu A

Žloutenka se lehce přenáší hlavně v kolektivech. „Byli jsme požádáni o to, abychom děti preventivně seznámili s tím, že infekce se tu může vyskytnout, a poučili je o tom, jak správně vykonávat hygienu po použití toalety nebo před jídlem,“ pokračuje ředitelka školy.

Očkováním proti žloutence – děti i dospělí

Kromě důsledného mytí rukou hygienici radí i očkování. Podle krajského hygienika Jaroslava Harmana je velmi účinné: „Velice výhodné je očkování u lidí, kteří pracují s potravinami, výhodné je i pro děti, protože ve standardním roce to tolik neohrozí jejich život.“

Očkování pomůže i tehdy, když se nakažený člověk nechá naočkovat do sedmi dnů po styku s nemocným. Inkubační doba žloutenky je mezi patnácti a padesáti dny.

Virová hepatitida / žloutenka A, B, C a E - počty onemocnění
autor: Eva Malá
Spustit audio