Hrozí v Libereckém kraji povodně? Sledujeme aktuální stav na Českolipsku i Liberecku

Kvůli silnému dešti se opět rozvodnily řeky v Libereckém kraji. Na Ploučnici na Českolipsku je druhý povodňový stupeň. Hladiny řek by se ale neměly podle meteorologů zvyšovat. Voda zatím nenapáchala větší škody.

Na druhém stupni zůstává Ploučnice ve Stružnici na Českolipsku. Nejvyšší hladiny zatím dosáhla kolem dnešní půlnoci – 228 centimetrů. Aktuálně má asi o centimetr méně. Ploučnice ve Stráži pod Ralskem klesla, aktuálně tam první stupeň už není, hladina je dva centimetry pod hranicí. I v České Lípě se předpokládá spíš klesání hladiny, která se pohybuje těsně kolem bodu, ve kterém se vyhlašuje první stupeň povodňové aktivity, tedy 90 centimetrů.

V Mimoni je hladina Ploučnice na zhruba jednom metru a první stupeň tam stále platí. Přes noc hladina stoupla asi o 20 centimetrů v Libuňce v Pelešanech u Turnova. Průtok je vyšší i na Panenském potoce v Pertolticích. Hladina Jizery v Železném Brodě dosahuje skoro tří metrů, běžně má přitom lehce přes dva metry. V Liberci je na prvním povodňovém stupni i Lužická Nisa.

Neprůjezdná silnice Česká Kamenice – Horní Prysk

Kvůli vodě jsou na některých úsecích silnic v kraji dopravní omezení – neprůjezdná je silnice z České Kamenice směrem na Horní Prysk. Úsek je dlouhý asi půl kilometru. Práci měli také hasiči. Ráno před sedmou čerpali vodu na Českolipsku a práci s odčerpáváním vody ze sklepů nebo menších budov mají aktuálně v Semilech.

Ve třech obcích hasiči taky uvolňovali koryto – v Lomnici nad Popelkou, v Rychnově a u Chrastavy na řece Nise. Do Stružnice také včera večer pomáhali dovážet pytle s pískem.

V Libereckém kraji a na Děčínsku dál platí varování před povodněmi. Pokud bude nadále pršet, je podle meteorologů možné, že budou ještě během dne hladiny řek stoupat. V opačném případě by měl být na řekách spíš setrvalý stav.

autor: jch
Spustit audio