Hubnutí není vždy jednoduché. Potvrzují to i lékaři, kteří pomáhají lidem s nadváhou shodit

4. září 2015

Možná si právě teď říkáte, že by to chtělo trochu nebo víc zhubnout. Někdo vám poradí, abyste méně jedli. Není to ale tak jednoduché. To vám potvrdí i lékaři, kteří pomáhají lidem s nadváhou nadbytečná kila shodit.

Víte, že Češi patří k nejobéznějším národům Evropy? Nadváhou u nás trpí téměř třetina obyvatelstva. Přitom způsobů, jak zhubnout je hodně. Pomoc nabízejí i lékaři. Zašli jsme ke dvěma - jeden ordinuje v Jičíně a druhý v Liberci.

„Chtěla bych zhubnout alespoň deset kilo. Protože se cítím hodně unavená. A mám v rodině člověka, který tu byl, a kterému to pomohlo,“ svěřuje se v ordinaci doktora Richarda Zachovala paní Šárka z Vrchlabí.

Čeká ji vyplnění podrobného dotazníku zaměřeného nejen na její současnýž jídelníček,ale taky, jak často cvičí nebo sportuje, zda žije ve stresu – tedy jaký má životní styl. To všechno se podle Richarda Zachovala může projevit v tom, že nabírá kila.

Nadváha je projevem životního stylu

„Nadváha nebo obezita je většinou projevem celkového stavu a životního stylu člověka. Nejedná se pouze o to, že to vadí kosmeticky. A nevyjadřuje se to pouze hmotností, nějakými čísly, ale že ten pacient se prostě necítí dobře. Má bolesti kloubů, otoky nohou, zadýchává se… Těch příznaků je celá řada.“

Pacienta čeká v obezitologické ordinaci spousta lékařských vyšetření. Lékař musí například vědět, zda nadváhu nezpůsobuje nějaká nemoc. Podle výsledku testů a pohovoru s pacientem navrhne individuální jídelníček, vhodný pohybový i životní režim. U některých pacientů způsobují nadváhu potraviny, které naopak jiným lidem nevadí, konstatuje lékař.

„Jsou typy potravin a typy lidí, které si úplně vzájemně nesednou. A aby to bylo trošku složitější, tak některé potraviny jsou pro lidi vhodnější v určitém ročním období a některé vhodné nejsou. Když zohledníme roční období, tak jsou tři základní typy pacientů a tři skupiny potravin, které jsou vhodné nebo nevhodné pro ně.“

Pro hubnutí je nutný pohyb, vhodný jídelníček a dobrá nálada

Vhodný jídelníček a pohybový režim je opravdu důležitý, říká lékařka Jana Všetičková z Liberce. Lékařka ale taky sází na takzvanou detoxikaci čili očistu organismu pomocí léků a taky na vliv speciálních zeleninových a ovocných diet.

„Aby se ten organismus cítil dobře. Pak se teprve můžeme pustit do hubnutí,“ konstatuje Jana Všetičková. Taky věří nejrůznějším přístrojům, které umí rozpouštět tuky a celkově zlepšovat metabolismus.

„My se můžeme rozhodnout, jakým způsobem na to tělo můžeme působit. Nejlepší je to ze tří stran. A to by bylo, aby se nezačalo dít něco s tím metabolismem a odbouráváním tuků.“

Oba lékaři se shodují v jednom, že hubnout by měli lidé s dobrou náladou a bez stresu. Jen tak se jim podaří dosáhnout dobrých výsledků.

Spustit audio