Hvězdárna v Turnově plánuje novinky, třeba nové zařízení pro dalekohled

Návštěvníci hvězdárny v Turnově se mohou těšit na některé změny. V plánu je podle provozovatelů vybudování přístupového chodníku, opravy fasády a také nové zařízení, které otáčí tamním dalekohledem. Podrobnosti o změnách v provozu jediné hvězdárny v kraji, kde každou neděli můžete pozorovat Slunce, zjišťoval redaktor Jan Charvát.

V nejbližší době má turnovská hvězdárna v plánu například mimořádné pozorování zákrytu planety Aldebaran ze souhvězdí Býka Měsícem se chystá na tento pátek 28. dubna. Otevřeno bude za dobrého počasí. V květnu bude možné dobře pozorovat Jupiter, v červnu a v červenci taky Saturn.

Podle nedávno zveřejněné výroční zprávy loni navštívilo hvězdárnu asi 500 lidí. Největší zájem byl o pozorování přechodu Merkuru přes Slunce v květnu a o takzvaný sluneční superúplněk v listopadu. Při tom všem se používá dalekohled, hvězdárna proto uvažuje o modernizaci toho, který je v kopuli. Půjde ale jen o zařízení, které dalekohledem otáčí. To původní je ze šedesátých let, výhledově by ho mohlo nahradit zařízení, které je automaticky naváděné. Usnadnilo by to návštěvníkům sledování oblohy, protože se natočí samo k určitému cíli.

Celý areál zřejmě čekají i stavební úpravy – mělo by vzniknout nové oplocení, letos je v plánu je vybudování nové přístupové cesty. „Vedení města Turnova nám nabídlo taky pomocnou ruku při opravě fasády, to je zatím v jednání,“ říká astronom Aleš Majer. Provozovatel hvězdárny chce renovovat jak okolí, tak i techniku. Zatím na to ale nemá potřebné peníze.

Pozorování dubnové noční oblohy
Hvězdárna Turnov
autor: jch
Spustit audio