I amatérští hokejisté mohou bojovat o pohár, důkazem je turnaj Northern Stars

30. srpen 2014

V liberecké Svijanské aréně se od pátku do soboty konal hokejový turnaj. Výkony zúčastněných však nebyly platově ohodnoceny tak jako v případě profesionálních hráčů, tzv. Northern Stars Summer Cup je totiž pro osm mužstev složených jen z amatérů. A tak mají i pouze příležitostní hokejisté šanci získat skutečný pohár pro vítěze.

„Myslím, že zajímavá jsou na tom i setkání těch kluků, kteří se znají, nebo se poznají během roku na hokejových zápasech. Hlavním mottem je, aby se nikomu nic nestalo a v pondělí mohli jít všichni do školy nebo do práce,“ vysvětluje pořadatel celé akce Radim Zika, že souboje za hranicí pravidel nahrazují v zápasech fair play a úsměvy na tvářích jednotlivých hokejistů.

I když, ne hokejistů v pravém slova smyslu. Turnaj má jasně stanovená pravidla týkající se účasti pouze hokejových amatérů. „V co hlavně doufám, je gentlemanská dohoda a podání rukou jednotlivých kapitánů týmu, že se opravdu neúčastní nikdo, kdo je registrovaný u Českého svazu ledního hokeje,“ podotýká Zika.

Jako divák proto nemůžete čekat od zúčastněných finesy a la Jágr či Kovalčuk. Ostatně, o to na turnaji vůbec nejde. Že do zápasů nastupují pouze hokejoví nadšenci, nikoli hráči s několikaletými zkušenostmi, potvrzuje Petr z týmu Nedělní rybníkáři.

„Nikdy jsem hokej závodně nehrál, začal jsem hrát v nějakých 32 letech, kdy jsem neuměl ani pořádně bruslit,“ říká jeden z účastníků turnaje. Přesto je z jednotlivých duelů cítit touha po vítězství, k vidění je řada urputných soubojů i radost po úspěšných představeních.

„Zatím hrajeme dobře, teď jsme vyhráli. Jde nám to zatím skvěle,“ říkají další spokojení hokejisté. A co je nejdůležitější, všichni se ve Svijanské aréně baví hokejem. „Je to tady výborný, je to super. Jsme tady s partou kamarádů, je to výborný turnaj,“ podotýká člen týmu s názvem Udatní Pižmoni.

A stejně jako je zvykem na velkých hokejových akcích, také na libereckém turnaji zvedne na závěr kapitán vítězů nad hlavu stříbrný pohár.

„Vyhlášení se uskuteční na konci druhého hracího dne večer, kde každé ze tří mužstev, které jsou na bedně, dostane pohár a medaile. Pro letošní rok jsme navíc vymysleli, že uděláme i putovní pohár, aby byl první moment vítězného mužstva na ledě korunován tím, že ti hráči opravdu můžou zvednout nad hlavu nějakou trofej,“ dodává Radim Zika.

V pátek byly na programu duely jednotlivých skupin, v sobotu se všech osm mužstev představilo ve vyřazovacích utkáních.

autor: David Nyč
Spustit audio