Jablonec řeší, jak zajistit svým obyvatelům levnější teplo

14. prosinec 2012

V Jablonci budou i v příštím roce lidé platit za teplo osm set korun za gigajoul. Celorepublikový průměr je přitom pět set padesát korun. Na drahé teplo si Jablonečané stěžují u vedení radnice už dlouhé měsíce.

Počet nespokojených lidí, kteří platí za tepelnou energii stále více peněz, každý měsíc stoupá. Město už delší dobu jedná o tom, že by odkoupilo jabloneckou teplárnu, aby mohlo vysoké ceny za energie snížit. Jenže radnice nemá na nákup peníze, a tak by si musela vzít úvěr.

Zadlužit ale celé město kvůli centrálnímu teplu, na kterém je závislých zhruba čtrnáct procent obyvatel Jablonce je ale podle opozice nerozumné řešení. S úvěrem nesouhlasí například opoziční ČSSD v čele se zastupitelem Lukášem Pletichou: „Je to vážný zásah do financí města na celou řadu dalších let, a žádná ze současných stran nemá mandát od občanů takovéto otázky řešit a město zadlužit. Obzvláště, když je dneska vypsáno výběrové řízení na úvěr, který se má začít splácet v roce 2018 a to po dobu patnácti let.“

ČSSD navrhuje, aby se uspořádalo referendum, ve kterém se budou moci občané vyjádřit k tomu, jestli si má podle nich město na odkup teplárny úvěr vzít. Podle Petra Beitla za ODS je to populistický pokus, jak na sebe upozornit. „Ony ty otázky jsou postaveny, když to řeknu velmi mírně, tak nešťastně... Protože říct A a nedodat k tomu to B – to znamená zeptat se, zda máme koupit a neříct za jakých podmínek nebo zeptat se, zda si máme vzít úvěr a neříct, co znamená si nevzít ten úvěr, tak já si myslím, že to není příliš seriozní vůči občanům a ačkoliv si tedy institutu referenda velmi vážím, obávám se, že tady se ho spíše někdo pokusil zneužít.“ myslí si Petr Beitl

Návrh na referendum zastupitelé nepřijali. Referendum tedy nebude. Zatím ale nebude ani odkup teplárny, vzhledem k tomu že na něj město nemá peníze. Obyvatelé napojení na centrální vytápění tak budou dál jednu z nejvyšších cen v Česku.

Jablonecké teplo se bude dokonce řešit u soudu. Společnost MVV, která je většinovým vlastníkem Jablonecké teplárenské a realitní společnosti, totiž žaluje Jablonec kvůli zmařené obnově teplárenské sítě za tři sta milionů korun a ztrátě evropské dotace. MVV proto požaduje po Jablonci náhradu škod ve výši osmdesát milionů korun.

autor: sas
Spustit audio