Jablonecká radnice vydala při opravě další poklady

24. srpen 2016

Dokumenty z první republiky, téměř sto let stará zátka od piva, nebo také zapomenutá krabička od svačiny socialistického dělníka. Tohle všechno jsou historické poklady, které se našly při rekonstrukci jablonecké radnice letos v létě. Spolu s minulými nálezy už vydají vzácnosti z jablonecké minulosti na minimuzeum.

Razítkovací barva z první republiky se našla už letos na jaře. Tři kulaté lahve s tmavomodrou tekutinou byly na půdě radnice, stejně jako starý hasičský hydrant nebo vzácné keramické kličky a vypínače.

V létě se pokračovalo s rekonstrukcí o několik pater níž. Díky dřevomorce, kvůli které se museli měnit parkety, se přišlo i na další vzácnosti. Mezi novými nálezy je třeba pivní zátka. To nevypadá na první pohled jako kdovíjaký objev, ale z historického hlediska vzácná je.

„Pochází z doby stavby radnice, to znamená z 30. let. Pochází od jednoho místního hospodského, který také pivo stáčel a prodával. Zajímavé je třeba to, že jde o zátku v podobě korunky, jaké jsou běžné dnes. To ale tehdy bylo něco nového, protože v té době se obvykle pivo prodávalo v lahvích s porcelánovými zátkami,“ dodává tajemník jablonecké radnice Marek Řeháček.

Tím ale vzpomínky na někdejší svačiny dělníků nebo možná i úředníků nekončí. Pod podlahou v zasedací místnosti toho bylo víc. „Našli jsme tam, to je taková zajímavost, i plechovku sardinek z Rujány,“ usmívá se Řeháček.

Kromě zátek nebo plechovek uchovávala radnice na skrytých místech po desítky let i staré dokumenty nebo mince. Poklady by neměly zůstávat skryté očím místních nebo turistů

„Máme takovou smělou představu, že bychom jednu radniční prostoru, ve spolupráci s galerií My, přetvořit na takovou typickou kancelář z doby vzniku radnice. Tam by mohly být tyto předměty vystaveny,“ uzavírá Marek Řeháček.


autor: sas
Spustit audio