Jak poznat kvalitní marmeládu? Musí mít alespoň šedesát procent ovoce

25. červenec 2017
Koktejl

Ne každý má možnost nebo schopnost si doma uvařit vlastní marmeládu, a tak se pro ni vydá do obchodu. Tam by se měl zaměřit spíš na etiketu výrobku než na jeho cenu.

Kvalitní marmeláda, džem či ovocná pomazánka, jak zní rozdělení podle evropských norem, by měly obsahovat vysoký podíl ovoce a nízký podíl dalších přidaných látek. „Člověk by neměl koukat jen po ceně. Když si spočítáte skleničku, ovoce a další přidané látky a pak se podíváte na cenu kolem 30 korun, už z toho je patrné, že to prostě nemůže být kvalitní marmeláda nebo džem,“ říká výrobce marmelád Jan Kakos, který získal na mistrovství světa ve vaření marmelád stříbrnou medaili. Osobně doporučuje šedesátiprocentní podíl ovoce ve výrobku.

Marmeláda, nebo džem? Je v tom rozdíl!

Většina běžných zákazníků nazývá vše marmeládou nebo džemem. Dřívější rozdělení bylo podle konzistence, marmeláda byla jemným pyré, džem obsahoval kousky ovoce. Evropští úředníci ale rozhodli, že marmeláda musí obsahovat 30 procent citrusů, zbytek je džem. Dva a více druhů ovoce tvoří ovocnou pomazánku. Pro zákazníky je důležitější chuť než pojmenování, a tak je dobré se podívat, zda jahodová dobrota neobsahuje více levnějších jablek než jahod.

„Ve složení výrobku by mělo být co nejméně přípravků začínajících na písmeno E. Vodítkem může být i trvanlivost. Pokud bude dva až tři roky, už bych byl na pozoru. Když uděláte marmeládu bez chemických přípravků, trvanlivost by měla být optimálně kolem jednoho roku,“ dodává Jan Kakos.

Víte, jak poznat kvalitní marmeládu?
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.