Jak se bezpečně chovat v kyberprostoru se učili studenti v Liberci

Křestní jméno jako heslo do počítače, datum narození jako bezpečnostní kód do mobilu. Většina z nás ví, že tohle není zrovna ideální. Přesto podle České bankovní asociace se 80 procent lidí právě takto chová. Češi si navíc svá přístupová hesla moc často nemění, do různých aplikací používají stejné bezpečnostní kódy a dostatečně často si nekontrolují ani pohyby na účtu. Bankéři se proto rozhodli, že s osvětou začnou u nastupující generace – například na Podještědském gymnáziu v Liberci.

Bankéř Robert Chrištof představuje studentům Podještědského gymnázia v Liberci kyberbezpečnost a když říká, že existují lidé, kteří si na platební kartu napíšou PIN, studenti se smějí a nevěří tomu. Když se bankéř ptá, kolik žáků má antivirus v počítači, všichni se hlásí a nasazují znovu úsměv. Když ale přijde na řadu dotaz na antivirus v mobilu, smích dochází – ten má jen zhruba čtvrtina studentů. Podobné je to v celé populaci. A to je velmi nebezpečné.

Velmi známé mezi lajky jsou trojské koně. Vir pak například odesílá informace o našem chování v telefonu druhým lidem, kteří toho pak zneužijí.

„Protože do mobilu se přesouvá čím dál víc internetových aktivit, dnes z mobilu přistupujeme na internet možná i běžněji než z pevných počítačů,“ říká Robert Chrištof a dál vysvětluje, co je v online prostředí to nejnebezpečnější: „Je to samozřejmě o nevědomém nainstalování něčeho, co jsme v telefonu mít nechtěli. Velmi známé mezi lajky jsou trojské koně. Vir pak například odesílá informace o našem chování v telefonu druhým lidem, kteří toho pak zneužijí.“

Pohyby na bankovním účtu sledujte pravidelně!

Co se týká peněz, člověk by měl pravidelně sledovat pohyby na svém účtu. Jenže to v Česku také moc často prý neděláme. Pomoci se proto snaží i banky. „Může pomoct mobilní aplikace, kde si můžete zůstatek na běžném účtu několikrát denně zkontrolovat. Jsou i služby, kdy jste o změně zůstatku informováni například smskou nebo mailem.“

Studenti s mobily
autor: sas
Spustit audio