Jak vařit ve školních jídelnách zdravě a chutně? To se učily kuchařky v České Lípě

31. srpen 2016

Ovesné vločky, ryba nebo jáhly. Taková jídla – přestože jsou zdravá, nepatří mezi školáky zrovna k hitům. Kuchařky ze školních jídelen se proto v České Lípě učily, jak je uvařit tak, aby dětem chutnaly.

Školní jídelna Střední průmyslové školy v České Lípě se proměnila v arénu, kde devět týmů připravovalo například polévku s ovesnými vločkami, rybu s jáhlami nebo dezert z tofu a tvarohu. Účastníci kurzu pod vedením zkušených kuchařů zjistili, že potraviny, o které děti nemají zájem, se dají uvařit velmi chutně.

„Děvčata mají připravené veškeré ingredience, podklady, jak ten recept zpracovat, a ony si ho budou vařit,“ vysvětluje Jan Heřmánek, šéfkuchař a člen Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Luštěniny, ryby brambory – gastronomické „propadáky“

„Nejméně oblíbené potraviny jsou ryby, čočka, luštěniny obecně a hodně se setkáváme, že i brambory,“ říká Eva Martínková, metodička školního stravování Libereckého kraje a dodává: „Je hodně potravin, které se doma vařily a dnes se nepřipravují. Děti pak na ně nejsou zvyklé z domova a oni potom oběd ve školní jídelně pak nesnědí.“

Školní jídelny jako základ výchovy ke zdravému stravování?

Podle Evy Martínkové by výchova ke zdravému a pestrému stravování měla být praktikována v první řadě v rodinách.

„Vaření zabere nějaký čas, a jestliže rodiče jsou zaměstnáni, pak je škola jedinou možností, kde se děti naučí stravovacím návykům. Určitě je potřeba do stravy zapojit více vitamínů a tu stravu dělat střídmější,“ dodává Jan Heřmánek.

Kurz vaření zdravých a chutných jídel absolvovaly v České Lípě kuchařky školních jídelen

„S tofu jsme ještě nevařily. Nemáme zkušenost, děti to moc nechtějí,“ říká další z účastnic a dodává, ze kterých zdravých potravin v mateřské škole vaří: „Je to cizrna, kuskus, bulgur i jáhly.“

Přestože menu vytvořené devíti týmy hodnotili odborníci, šlo na kurzu především o to, aby se kuchařky školních jídelen naučily uvařit chutné jídlo z dětmi méně oblíbených potravin.

Spustit audio