Jaké adventní a vánoční tradice dodržovali naši předkové, ukazuje výstava v Turnově

Muzeum Českého ráje v Turnově nabízí zajímavou předvánoční výstavu. Dostala název Slunovrat, Saturnálie, Chanuka a Vánoce. A je, jak už název tak trochu napovídá, zaměřená na adventní a vánoční tradice našich předků.

„Výstava začíná archeologickou částí, která připomíná jednotlivé živly země. Přes židovskou a křesťanskou problematiku se dostává do lidové kultury,“ popisuje jednotlivé části výstavy ředitelka turnovského muzea Vladimíra Jakouběová.

Jak připomíná archeolog Jan Prostředník, dnešní advent lidé v historii vždy spojovali s mystikou, očekáváním, nadějí a taky s uctíváním všech čtyř živlů – ohně, vody, vzduchu a země. „Začínáme zemí, její plodivou silou, máme tu kopie archeologických nálezů – například Věstonickou venuši.“

Oheň na výstavě symbolizuje unikátní replika historické pece na tavení železa z místní rudy železivce. Dalšími živly jsou voda a vzduch. „Se vzduchem souvisí strom, naši předkové je uctívali,“ dodává Prostředník.

I studánkám dávali naši předci v období současného adventu a Vánoc obětiny, aby bylo dost vody

Na výstavě jsou k vidění taky pokrmy podávané na štědrovečerní stůl, které měly v dřívějších dobách zajistit rodinám blahobyt. „Zrnka čočky, kynuté těsto, bochník chleba, který vychází z tvaru slunce,“ popisuje Jakouběová.

Jak vypadaly třpytivé vánoce plné blahobytu v měšťanských rodinách na začátku minulého století včetně dárků, ukazuje poslední část výstavy. „Dívka dostávala perlu jako symbol čistoty, nebo granátovou šňůru, protože granát jako kámen barvy krve a života předává sílu mladému životu. Chlapci dostávali minci, kterou si museli po dobu večeře držet v dlani, aby si zajistili bohatství v dalším roce,“ dodává Vladimíra Jakouběová.

Výstava Slunovrat, Saturnálie, Chanuka a Vánoce je v muzeu k vidění do konce ledna.

Měšťané dávali na štědrovečerní stoly ty nejdražší ubrusy
Spustit audio